René Weerheijm

Jürgen Klopp een fenomeen

 

Jürgen Norbert Klopp geboren in Stuttgart, 16 juni 1967. Oftewel 26 dagen ouder dan ondergetekende en 2 maanden en 1 dag jonger dan koning Willem-Alexander. 1967. Een mooi jaar. Jürgen Klopp is een fenomeen. Zijn voetbalcarrière bracht hem tot Mainz 05 waar hij van 1989 tot 2001 onder contract stond. Klopp was een spits die in 1995 omgeschoold werd tot verdediger. Hij maakte zijn debuut in 1990 en speelde tot 2001 voor Mainz. Hij scoorde in totaal 52 doelpunten voor de club. In 2001 dreigde de club te degraderen en de toenmalige trainer werd ontslagen. Klopp was als speler in die tijd geblesseerd en kreeg de kans om als interim-trainer aan de slag te gaan. In zijn eerste zeven wedstrijden won hij er zes. Degradatie werd voorkomen. 

 "Ik had het talent voor de vijfde divisie, maar het verstand van de Bundesliga. Het resultaat was dat ik in de tweede divisie speelde."

De daaropvolgende seizoenen werd hij twee keer vierde en een keer derde. Die laatste eindstand was goed voor promotie naar de hoogste Duitse prof divisie. In het seizoen 2006/2007 degradeerde Mainz en het seizoen daarop werd promotie net misgelopen. Klopp besloot zijn contract niet te verlengen en tekende voor twee seizoenen bij Dortmund. In april 2011 werd hij kampioen van Duitsland en herhaalde dit kunstje in april 2012. In 2013 verloor hij de Champions League finale van Bayern München. In oktober 2015 werd het tijd voor een volgende stap. Klopp tekende een contract bij Liverpool. 

"Ik ben niet de meest zelfverzekerde persoon in de wereld, maar ik denk wel dat ik de juiste persoon ben voor Liverpool."

In oktober 2015 stapt Klopp in de voetsporen van de ontslagen Brendan Rodgers. Niemand had kunnen weten dat dit het begin zou zijn van een nieuw tijdperk. Niet meer hopen op een Champions League plaats aan het eind van het seizoen, maar er zeker van zijn dat je erbij zit. Zo snel ging het natuurlijk niet. 

Over Arsenal-manager Arsène Wenger: "Hij houdt er van om te voetballen, de bal rond te laten gaan. Arsenal speelt als een orkest, maar ze spelen een ‘silent song’. Ik hou van heavy metal."

Klopp haalde in zijn eerste jaar met Liverpool zowel de finale van de League Cup als die van de UEFA Europa League. Op weg naar de eindstrijd schakelde hij met Liverpool onder meer zijn oude ploeg Borussia Dortmund uit. Liverpool verloor de finale van de League Cup na strafschoppen van Manchester City. Sevilla klopte de Engelse ploeg in de finale van de Europa League

Na afloop van zijn eerste seizoen werd zijn contract opengebroken en verlengd tot 2022. Sadio Mané en Georgino Wijnaldum werden gehaald. De club behaalde de vierde plaats wat goed was voor Champions League voetbal. In zijn derde seizoen werd Mo Salah gehaald. Wat opviel was dat Mané en Salah tijdens hun debuut wisten te scoren. Toeval of niet. Deze spelers behoren nog steeds tot de vaste kern van basisspelers in het huidige Liverpool team. Om het team nog sterker te maken werd in de winter Virgil van Dijk gehaald. Een recordbedrag waar van iedereen zij “zoveel betaal je toch niet voor een verdediger”. Iedere topclub in Europa weet nu welke vergissing ze hebben gemaakt. Virgil is de beste verdediger ter wereld. Niet de duurste, maar wel de beste. 

De Champions League finale werd gehaald. Het resultaat is bekend. Salah werd vakkundig uit de wedstrijd geschoffeld door Ramos en met zo’n keeper win je nooit een finale. Zo zie je maar dat je je ook wel eens kunt vergissen. Een ding is zeker. Karius zal nooit meer op doel staan bij Liverpool. 

Klopp over Ramos: "Als je het terugkijkt en je behoort niet tot Real Madrid, dan denk je het is meedogenloos en brutaal. Sergio Ramos leek wel een brutale worstelaar."

Zijn bijnaam is ook wel de normal one. Of die helemaal bij hem past valt toch wel een beetje te betwijfelen. Klopp kreeg in het Champions League-duel met Napoli een rode kaart na een woede-uitbarsting. ‘Ik ben best trots op mijn eerste rode kaart als trainer. Wat ik deed? Ik vroeg de vierde official: ‘Hoeveel fouten van jullie zijn hier vanavond toegestaan? Als het er vijftien zijn, hebben jullie er nog één over.’ Hij heeft dus ook een andere kant. Maar in vergelijking met Mourinho past de bijnaam prima bij hem. Dat dan weer wel. 

Het seizoen 2018/2019 werd de selectie verder aangevuld. Nu met doelman Alisson. Na een topverdediger nu ook een topkeeper. De Champions League finale werd opnieuw gehaald en deze keer gewonnen. Eindelijk prijs voor Klopp en zijn mannen. De halve finale was nog mooier dan de finale. Barcelona op zo’n manier verslaan geeft zoveel voldoening. Heerlijk om die chagrijnige koppen van Messi en vooral Suarez te zien. Met de staart tussen de benen Anfield verlaten. De Champions League overwinning werd gevolgd door de Uefa super cup en natuurlijk het wereldkampioenschap voor clubs. In 2018/2019 werd een recordaantal punten gehaald, maar eindigden we op 1 punt achterstand van Manchester City. In ieder seizoen was je kampioen van Engeland geworden. Behalve in dat seizoen. 

En dan dit seizoen. Het is nu eind januari en je staat 19 punten voor op Manchester City. Meer dan een jaar ongeslagen in de Premier League. Klopp bouwt aan een voetbalmachine. Soms wordt er diep in de buidel getast, maar dat zijn wel geweldige aankopen. Sommige spelers worden voor een schijntje gehaald. Robertson en Fabinho bijvoorbeeld. Maar ook uit de eigen jeugd breken spelers door als Trent Alexander Arnold. En de volgende groep staat alweer te wachten. Curtis Jones is een enorm talent. Sommigen zien in hem een potentiële nieuwe Steven Gerrard. De 16-jarige Elliott heeft al de nodige minuten gemaakt in de bekertoernooien. Klopp kijkt niet naar leeftijd, maar naar de potentie die in een voetballer zit. Minamino maakte zoveel indruk bij Salzburg en had een hele lage afkoopsom. De spelers waren onder de indruk van de kleine Japanner en Klopp hoefde niet lang na te denken. Slimme aankopen, en het door laten stromen van eigen kweek. Die ene miskoop van Duitse makelij zullen we hem dan maar vergeven. 

Als je het over aankopen hebt dan is het nog knapper dat er in 5 seizoenen maar 92,4 miljoen pond is uitgegeven. Dat is 18,5 miljoen pond per seizoen. Er is voor 470,9 miljoen pond gekocht, maar ook voor 378,5 miljoen pond verkocht. De verkoop van Coutinho voor 120 miljoen pond aan Barcelona was een meesterzet. Van Dijk kostte 75 miljoen pond en Alisson 66,8 miljoen. Een simpel rekensommetje geeft dan aan dat van Dijk en Alisson Liverpool 21,8 miljoen pond heeft gekost. Als je ziet wat Manchester City heeft uitgegeven (818,5 miljoen pond) en verkocht (312,9 miljoen pond) dan houd je nog 505 miljoen pond over waarvoor ze spelers hebben aangekocht. 100 miljoen pond per seizoen dus!?!? 

In Nederland vinden we al snel dingen vreemd. Commentatoren vinden het maar vreemd dat een trainer zich tussen zijn spelers beweegt en uitbundig een gewonnen finale viert. Maar dat is Klopp. Hij knuffelt zijn spelers, is blij als een kind en laat zich dan lekker gaan. Ik vindt het heerlijk. Laat al die commentatoren maar lullen. Het werkt. Zijn spelers gaan voor hem door het vuur. En dan moeten we natuurlijk zijn assistenten niet vergeten. Pepijn Lijnders is heel belangrijk voor Klopp. Hij moet mensen om hem heen hebben die hem adviseren en met hem meedenken. Je kan niet alles alleen doen. Het is een geolied team.

Klopp heeft bijgetekend tot medio 2024. Zijn assistenten Pepijn Lijnders en Peter Krawietz ook. Zijn eigen woorden: ‘Ik houd van deze club’. Ik kan alleen maar zeggen. Ik houd van Jürgen Klopp. Het gaat er naar uitzien dat dit seizoen de grootste prijs gepakt gaat worden die maar mogelijk is in Liverpool. Het winnen van de Premier League. 30 jaar hebben we er op moeten wachten. Je moet voorzichtig zijn met zulke uitspraken, maar wie weet spelen er wel hogere machten mee. Klopp is christen en spreekt vaak over zijn geloof. “Ik geloof in God. Jezus is de belangrijkste persoon in mijn leven. Als ik naar mijn leven kijk, voel ik me een gezegend man.” 

Jürgen Klopp is een veelzijdig man. Iemand die niet voor meer geld naar een grotere club gaat. Het gaat hem om het gevoel wat hij bij een club moet hebben. Mainz, Dortmund en Liverpool. Clubs die hem het familiegevoel geven. Clubs die niet altijd het vermogen hebben om teveel geld uit te kunnen geven. Dortmund is geen Bayern. Liverpool geen Manchester City, maar Anfield is een warm bad. 

"In Engeland is voetbal een groot ding om over te praten, maar Liverpool is een speciale plek. Dat voel je als je er je eerste stappen zet."

Als je een band opbouwt binnen de club en goed kijkt hoe een club in elkaar zit kun je gaan bouwen. Eerst kijken in de jeugd. Het slim kopen van spelers en jeugdspelers. Maar vooral het beter maken van voetballers. Een team smeden die voor elkaar door het vuur gaan. Dat is wat er gebeurt bij Liverpool. Het zijn vrienden. Ze spelen met zoveel plezier en passie. En dat is iedere week weer genieten. 

Zo’n wedstrijd als tegen Shrewsbury zit er een keer tussen. De FA besluit dan om de replay te laten spelen in de periode van de winterstop. Terwijl dat een uniek ding is in Engeland. Er is nog nooit een winterstop geweest. Klopp besluit dan om zijn manschappen vrijaf te geven. Dat had hij ze al beloofd. En zelf neemt hij ook vrij. “Ik zeg al wekenlang tegen mijn spelers dat dit hun kerstbreak wordt. Daar wijk ik niet van af: de jonge gasten zullen moeten spelen”. Klopp verwijst ook naar de voetbalbond. "Vorig jaar in april kregen we nog een brief van de FA dat we de break moesten respecteren en geen oefenmatch mochten organiseren. Wij hebben ons daar aan gehouden." Na het conflict over de kwartfinale van de League Cup die gelijktijdig viel met het WK voor clubs kan ik hem alleen maar gelijk geven. Iedereen valt nu over hem heen, maar hij blijft gewoon zichzelf. De heerlijke eigenwijze, dwars van autoriteit zijnde Jürgen Klopp. Ik zeg prettige vakantie mannen. Jullie hebben het verdiend. 

Ik heb Liverpool door dik en dun gesteund. Ook in de mindere jaren. Nu is het tijd om te oogsten, maar vooral om te genieten. En wie weet wat het ons nog brengt. We kunnen nog wel even door tot 2024. Bedankt Jürgen. Proud to be a red. 

YNWA,
René Weerheijm