De stad Liverpool

Liverpool, de stad

Wanneer je als supporter van de Liverpool FC een wedstrijd bezoekt, verblijf je vaak meerdere dagen in de stad Liverpool. Daarom hebben wij hieronder een aantal tips verzameld voor je bezoek aan Liverpool.

Hoe kom ik in Liverpool?
Pinnen op het vliegveld
Van luchthaven naar centrum Liverpool
Waar verblijf ik?
Wat is er te doen in Liverpool?
The Liverpool FC Museum & Stadium Tour
Pubs en uitgaan
Eten
Shoppen
Hoe kom ik op Anfield?
Tips
Paspoort kwijt

Hoe kom ik in Liverpool?
Liverpool is het best bereikbaar per vliegtuig. Dit is eveneens de goedkoopste oplossing. Vanaf Amsterdam kun je het beste vliegen op John Lennon Airport. De vliegtijd bedraagt ongeveer 50 minuten. EasyJet is momenteel de enige aanbieder van deze rechtstreekse vlucht. Hoe eerder je boekt bij deze low-cost vliegmaatschappijen, des te voordeliger je vliegticket zal zijn. Normaal gesproken kost een retour tussen de zestig en tachtig euro.

Je kunt ook kiezen om te vliegen op de luchthaven van Manchester, waarna je per trein de reis richting Liverpool maakt. Naar Manchester vliegen is mogelijk vanaf Amsterdam, Eindhoven en Weeze (Duitsland). Easyjet vliegt hierop maar ook KLM en British airways. Deze oplossing neemt echter meer reistijd in beslag dan wanneer je op John Lennon Airport vliegt.

Pinnen op het vliegveld
Op het vliegveld John Lennon Airport stellen meerdere pinautomaten je in staat om de Engelse valuta (pond) te pinnen. Het is verstandig om dit te doen nadat je voorbij het bagage afhaalpunt bent. Wanneer je namelijk op het vliegveld pint terwijl je voorbij de douane bent, krijg je meer ponden terug voor je euro’s dan wanneer je besluit dat daarvoor al te doen. Wij adviseren om geen geld te wisselen bij een wisselkantoor. In dat geval dien je een behoorlijke toelage te betalen. Ook in het centrum kun je op vele plekken pinnen waarbij de koers vaak het meest gunstig is.

Van luchthaven naar centrum Liverpool
De snelste manier om vanaf de luchthaven naar het centrum te komen is door met de taxi te gaan. Je maakt dan gebruik van de traditionele Engelse taxi (Hackney carriage), wat je ongeveer twintig pond (incl. tol) kost,op de prijs van de meter komt £3,- tol. In Liverpool rijden ook normale auto’s rond die dienstdoen als taxi’s. Dat zijn geen officiële taxi’s, maar je mag daar wel gebruik van maken. Zij zijn onder meer te herkennen door de reclame op de zijkant. Bij deze taxi’s ben je een stuk voordeliger uit. Het probleem is alleen dat zij niet op de taxistandplaatsen mogen staan. Het beste is om dan eerst te bellen. Je kan er per toeval eentje tegenkomen, maar uit ervaring blijkt dat je dan alsnog eerst moet bellen.

De volgende bussen gaan naar de stad:
- Arriva 500; deze bus stopt voor de Campanile (hotel) en bovendien in het centrum in Dale Street, Lime Street en Paradise Street (LET OP: druk op de stopknop, anders rijdt de bus gewoon door).
- Bus 80A; een stopbus naar het centrum.
- Bus 86A; een sneldienst naar de stad.

Een los kaartje voor de bus kost ongeveer 2,30 pond per persoon.

In de hal van het vliegveld is het mogelijk om bij de infostand een dagkaart voor de bus te kopen. Dat kun je ook doen op Queen Square en Liverpool One. Kijk op de website van Merseytravel voor meer informatie.

Per boot/trein
Je kan ook van de mogelijkheid gebruikmaken om per boot de oversteek richting Engeland te maken. Je vaart dan met Stena Line van Hoek van Holland in ongeveer vier uur naar Harwich. Vanuit die plaats neem je de trein naar London Waterloo om vervolgens via London Euston naar Liverpool Lime Street te reizen. De totale reistijd bedraagt dan tussen de zeven á acht uur als alles op elkaar aansluit. Een alternatief is door de trein van Brussel via Calais en de kanaaltunnel naar London Waterloo te pakken. Vanaf Waterloo reis je dan ook naar Liverpool Lime Street.

Waar verblijf ik?
In verschillende prijscategorieën zijn er hotels te vinden. Mocht je een voorkeur hebben voor een goedkoper hotel, dan is het verstandig om op tijd te boeken. In de weekenden zitten de meeste goedkope hotels namelijk vol. Vanuit het Verenigd Koninkrijk en Ierland komen veel supporters op de wedstrijden van Liverpool af en zij kiezen over het algemeen voor een verblijf van een weekend. De meest populaire hotels zijn Ibis, Campanile, The Feathers, The Premier Lodge, Travel Inn en Atlantic Tower. Op de website Liverpool Hotels kan je diverse hotels in verschillende prijscategorieën bekijken. Ook op Visit Liverpool is een groot aanbod van hotels te vinden en als derde alternatief is er ook nog booking.com. Vroeg boeken loont! Een goede hostel is Hatters in Mount Pleasant.

Wat is er te doen in Liverpool?
De stad Liverpool staat natuurlijk bekend om The Beatles. In Liverpool ontkom je dan ook niet aan The Fab Four. Dat is onder meer terug te vinden in de naam van het vliegveld: John Lennon. Eenmaal in Liverpool kun je deelnemen aan de Magical Mystery Tour. Dan kom je onder andere langs Pany Lane en Strawberry Fields. In het museum word je met The Beatles Story middels audio en visualisatie meegenomen door het tijdperk van The Beatles. In het museum is ook een shop met verschillende souvenirs.

Wanneer je aan Liverpool denkt, denk je ongetwijfeld ook aan de rivier de Mersey. Door te kiezen voor de Ferry Cross the Mersey Experience maak je op een bijzondere manier kennis met Liverpool en de geschiedenis van de stad. Tijdens de tour kun je een bezoek brengen aan Seacombe Aquarium. Een andere populaire toeristische attractie is The Albert Dock. Dit havengebied ademt een en al historie. Voorheen was The Albert Dock een arbeidsgebied met pakhuizen, waar vanzelfsprekend veel mensen uit Liverpool hun brood verdienden. Vandaag de dag huizen er verschillende cafés, restaurants en winkels. Zeker het bezoeken waard.

Bij regen is er ook genoeg te doen. Je hebt in de Docks van Liverpool het Merseyside Maritime Museum, The Tate Liverpool, International Slavery Museum, het nieuwe Museum of Liverpool en achter de St. George’s Hall het World Museum. Een bijzondere verschijning is The Yellow Duckmarine. Dit is een amfibievoertuig die je zowel over de weg als door het water langs diverse bezienswaardigheden in Liverpool brengt. Liverpool heeft daarnaast, net zoals vele andere steden, een eigen Chinatown. Deze is te vinden aan het einde van Bold Street.

In het gebouw van de Cunard lijn (dicht bij de Albert Dock) is sinds februari 2017  het British Music Experience!

Op de  website van VisitLiverpool is meer informatie te vinden over de attracties en andere bezienswaardigheden in Liverpool.
Er rijd in Liverpool ook een Citylink bus (geel) die  het rondje rijdt Pier Head , Albert Dock,  The Anglicaanse  Kathedraal , Katholieke Kathedraal, Lime Street station, Queen Square Bus Station,Pier Head  Kosten voor dagkaart ca £3,-  en is alleen geldig in deze busjes.

The Liverpool FC Museum & Stadium Tour
Als echte supporters van Liverpool mag een Stadium Tour niet ontbreken wanneer je in de stad bent. Je krijgt dan meerdere dingen achter de schermen te zien. Zo bezoek je de kleedkamer van Liverpool, de tegenstander en de scheidsrechter. Daarnaast brengt de tour je langs verschillende ruimtes in het stadion, neem je een kijkje in de mixed zone waar spelers na afloop de journalisten en televisiestations te woord staan. Natuurlijk krijg je ook de mogelijkheid om te ervaren hoe het is om via de spelerstunnel richting het veld te lopen.

Eenmaal naast het veld kun je plaatsnemen op de bank van Liverpool. Een perfecte plek om het stadion op de gevoelige plaat vast te leggen. De tour wordt traditioneel afgesloten met een bezoek aan The Kop. De tour eindigt in het museum van Liverpool. Daar maak je kennis met de historie van de meest succesvolle club uit de Engelse voetbalgeschiedenis. Bezienswaardigheden zijn de League Champions Trophies, de Europa Cups en de gouden bal van Michael Owen. Het is niet mogelijk om op wedstrijddagen een Stadium Tour te maken. De dag voor de wedstrijddag zijn er slechts een beperkt aantal Stadiums Tours. Bij de ingang kun je apart een ticket kopen voor het museum, wat wel op wedstrijddagen is geopend.

Pubs en Uitgaan
Om een pint zit je niet verlegen in Liverpool. Op bijna elke hoek van de straat zit wel een pub ze sluiten wel meestal om 23:00 uur. Op wedstrijddagen adviseren wij je een bezoek te brengen aan The Albert. De muren van deze pub zijn een verzameling van attributen die met Liverpool te maken hebben. Bezoekers van over de hele wereld laten hier sjaals en andere voorwerpen achter. Op wedstrijddagen is het echter wel druk in The Albert. 

Een andere pub in de buurt van Anfield is The Arkles. Daar verzamelen zich vaak ook supporters van de tegenpartij. Twee pubs om andere fans van Liverpool (oa ALSIN-leden) te ontmoeten zijn The Cabbage en King Harry op Anfield Road. Ook in het centrum van Liverpool zitten enkele aanraders. Flanagan’s Apple in Mathew Street is een grote Iers pub met drie verdiepingen. Deze pubs zijn ook na 23:00 uur open.. Zowel boven als beneden treden vaak verschillende bands op. Een andere Ierse pub is O’Neills in Hanover Street. Een pluspunt van die pub is het grote aantal zitplekken. 

Wetherspoons in Charlotte Street heeft een grote keuze aan verschillende biersoorten. Het beschikt over veel tafels en ook het eten is in deze pub zeker een aanrader. De Bierkeller in Thomas Steers Way is eveneens een aanrader. Het uitgaansleven in Liverpool concentreert zich voornamelijk rond Cavern Quarter. In Mathew Street zijn een groot aantal clubs en bars te vinden, waarvan The Cavern Club de meest bekende is. In Fleet Street heb je de Baa Bar, dat is een wat oudere populaire bar. Daarnaast zijn er voldoende clubs te vinden rondom Concert Square.

Eten
Een aanrader is om in een van de pubs te gaan eten. Daar kun je over het algemeen terecht voor een behoorlijke maaltijd tegen een redelijke prijs. Zoals eerder genoemd is de bar Wetherspoons op dat gebied zeker een aanrader. Mocht je toch een voorkeur hebben voor een restaurant, dan zijn Blue Bar & Grill in Blundell Street en Base Lounge & Grill uitstekende mogelijkheden. Liverpool herbergt daarnaast veel Chinese, Italiaanse, Mexicaanse en Griekse restaurant. Zo kun je voor Mexicaans terecht bij El Macho in Hope Street en zit in York Street een Grieks restaurant.

Shoppen
De meeste winkels zijn te vinden in het centrum van Liverpool. Rondom Clayton Square zitten winkels als Virgin Records en een Disney Store. Voor kledingzaken kun je naar Bold Street, maar de meeste winkels kom je tegen in de straten Hanover Street en Lord Street. Tussen Paradise Street en Lord Street is het winkelcentrum Liverpool one. Liverpool FC heeft zelf drie winkels in de stad: een bij het stadion, een op Williams Square en een superstore in South John Street in het nieuwe winkelcentrum (Liverpool One). Boven de Liverpool Store op Williams Square zit een JJB-sportzaak en tegenover de superstore in South John Street zit een Sportsdirect.

De volgende bussen gaan naar Anfield:
- Bus 17 naar Kirkby of Fazakerley (Queens Square).
- Bus 26 en 27 cirkelbus vanuit Liverpool One.

Op wedstrijddagen is het ook mogelijk de metro te nemen vanaf Central Station. Je moet dan de metro hebben richting Kirkby en uitstappen bij Sandhills. Vanaf daar vertrekken vanaf twee uur voor de wedstrijd speciale bussen naar het stadion. De bekende pubs rondom het stadion die voor en na de wedstrijd het bezoeken waard zijn, zijn The Albert, The Park, The Arkles en The Sandon.

Tips
Mocht je een dag overhebben dan is het een aanrader om met de metro naar Chester te gaan, wat op de grens met Wales ligt. We adviseren om op het station dan een daysaver te nemen. In Chester rijdt voor ongeveer een pond per persoon een bus naar het centrum. De stad bestaat voornamelijk uit oude gebouwen, waarbij sommigen zelfs uit de Romeinse tijd afkomstig zijn. Chester is de enige stad in de wereld waar een derby gespeeld werd tussen twee clubs uit verschillende landen. Dat was namelijk Chester tegen Wrexham. In 2010 is Chester City echter opgeheven.

Paspoort kwijt
Het kan uiteraard gebeuren dat je onverhoopt je paspoort kwijtraakt. Wij adviseren je dat zo snel mogelijk te melden bij de lokale politie. Vervolgens moet je naar de Nederlandse ambassade of het consulaat om een nooddocument aan te vragen. Officieel staat daarvoor twee tot vijf werkdagen, maar de ervaring leert dat dit binnen een dag geregeld kan zijn. Met het nooddocument kun je terug naar Nederland, maar eenmaal thuis dien je een nieuw paspoort bij de gemeente aan te vragen.
 
Nederlands consulaat Liverpool
Room 105 
Cotton Exchange Building 
Old Hall Street 
Liverpool L3 9LQ 
Tel: 0151 - 227 1162 
Fax: 0151 - 236 3048
 

Voor Belgen
Belgische supporters adviseren wij eveneens aangifte te doen bij de lokale politie. Wanneer je op reis gaat is het aan te raden een kopie van je paspoort mee te nemen. Bij de Belgische ambassade kun je een nooddocument aanvragen.

Mocht je aanvullingen hebben laat ons dit dan weten via Alsin.