Heijsel

Heyseldrama

Op 29 mei 1985 vond er in het Heysel stadion in Brussel een ramp plaats. 38 Italiaanse en 1 Belgische voetbal fan vonden de dood bij de Europa Cup I finale tussen Juventus en Liverpool FC.

39 voetbalsupporters stierven nadat een muur van het Heyselstadion instortte.

Alle ingrediënten voor een prachtige voetbalavond waren aanwezig. Liverpool stond al jaren aan de top van Europa en Juventus was hard op weg om de top te bereiken. In de finale van de Europa Cup I stonden deze grootmachten tegenover elkaar. In plaats van een vijfde Europa Cup I kwamen de Liverpoolsupporters thuis met op hun netvlies nog de 39 doden en 350 gewonden die op deze voetbalavond vielen. 38 Italianen en 1 Belg kwamen om het leven.

Een uur voor de aftrap braken er rellen uit in vak Z van het stadion. Vak Z was het neutrale vak dat de twee supportersgroepen had moeten scheiden. Het bewuste vak was voorbehouden voor Belgische supporters (die hun tickets doorverkochten).In dit vak bevonden zich echter nu Italiaanse supporters.

In het vak (Y) ernaast zaten de Engelse fans. Onderling was er al wat gesar en getreiter door de afscheiding van kippengaas. Nadat de Engelsen bestookt werden met stenen en vuurwerk door de Italianen was voor hun de maat vol. Britse hooligans vielen vak Z binnen en de chaos was compleet. Onmiddellijk ontstond er paniek. De toeschouwers vluchtten alle kanten op. Achter stortte een muur in en voor werden de supporters verpletterd tegen de dranghekken.

Het meest bizarre van deze avond was misschien wel dat de wedstrijd ‘gewoon’ door ging. Er waren 39 slachtoffers van zinloos voetbalgeweld, van een misdadig gebrek aan organisatie, van nalatigheid en onverschilligheid zonder weerga.

Michel Platini benutte een strafschop waardoor Juventus de Europa Cup 1 won. Aan het einde van de wedstrijd hebben de Juventus-spelers midden op het veld hun overwinning gevierd. Het was duidelijk dat ze op dat moment nog niet wisten hoe groot de tragedie was. Er is echter geen beker uitgereikt.

Voor de UEFA was de maat vol. Engelse clubs mochten vijf jaar lang niet meer deelnemen aan de Europese toernooien en Liverpool zelfs zes jaar. Het Heyselstadion is nu verbouwd en omgedoopt tot het Koning Boudewijn Stadion
Er zijn nog aantal Belgische bekerfinales gespeeld en zelfs in 1997 was het KB stadion nog niet volledig af.Dat was pas voor Euro 2000
Alleen een kleine gedenksteen doet nog denken aan deze verschrikkelijke woensdag 29 mei.

Sta even stil bij de gebeurtenissen van 29 mei 1985 en laten we hopen dat dit nooit meer gebeurd

 Rocco Acerra (29)  Loris Messore (28)
 Bruno Balli (50)  Gianni Mastrolaco (20)
 Alfons Bos  Sergio Bastino Mazzino (38)
 Giancarlo Bruschera (21)  Luciano Rocco Papaluca (38)
 Andrea Casula (11)  Luigi Pidone (31)
 Giovanni Casula (44)  Bento Pistolato (50)
 Nino Cerullo (24)  Patrick Radcliffe
 Willy Chielens  Domenico Ragazzi (44)
 Giuseppina Conti  (17)  Antonio Ragnanese (29)
 Dirk Daenecky  Claude Robert
 Dionisio Fabbro (51)   Mario Ronchi (43)
 Jacques François  Domenico Russo (28)
 Eugenio Gagliano (35)  Tarcisio Salvi (49)
 Francesco Galli (25)  Gianfranco Sarto (47)
 Giancarlo Gonnelli (20)  Giuseppe Spalaore (55)
 Alberto Guarini (21)  Mario Spanu (41)
 Giovacchino Landini  Tarcisio Venturin (23)
 Roberto Lorentini (31)  Jean Michel Walla
 Barbara Lusci (58)  Claudio Zavaroni (28)
 Franco Martelli (46)  

Een zwarte dag in de historie van Liverpool FC
In Memoria e Amicizia, in Memory and Friendship


RIP - You'll Never Walk Alone