Verslag; Chelsea - Liverpool F.C.( FA Cup final )

Foto Verslag; Chelsea - Liverpool F.C.( FA Cup final )
wedstrijdverslag maandag, 16 mei 2022 // 16:27 uur

Liverpool FC grijpt deel twee van de quadrupel; de FA Cup.

Onderweg naar wat een unieke prestatie zou zijn in Engeland, het winnen van de quadrupel, heeft Liverpool afgelopen zaterdag de kans daarop in tact gehouden. Na een bloedstollend gevecht met (weer) Chelsea benutten onze favorieten wederom de strafschoppen beter dan de opponent. Daarmee zagen we een herhaling van de finale van de League Cup van februari jongstleden.

Liverpool begon furieus aan het karwei. Vooral aanwinst Luis Diaz was in de beginfase een plaaggeest voor de Londense defensie. Met kunst en vliegwerk hield doelman Mendy de Colombiaan in deze fase van scoren af. Met name de kans na een prachtige pass van TAA, buitenkantje rechts, had het verdiend een treffer te worden. Nadat Liverpool in die aanvangsfase niet tot scoren was gekomen ging ook Chelsea zich roeren. Dat leverde de in het geel gestoken blauwen ook een eerste kans op, Pulisic schoot de voorzet van rechts net voorlangs. LFC liep kort daarna alsnog tegen een tegenvaller op. Mo Salah raakte (naar wij hopen licht) geblesseerd en liet zich vervangen door Diogo Jota. De Londenaren kwamen kort voor rust nog tot een kans voor Marcos Alonso, maar die stuitte op het uitstekend anticiperen van Alisson Becker.

Chelsea kwam als betere uit de kleedkamer en reeg drie dotten van kansen aaneen. Alonso schoot daarbij voorlangs, Pulisic zag zijn gestopt door de alerte Becker en een vrije trap van Alonso toucheerde de lat achter de doelman. Gaandeweg de tweede helft nam LFC het initiatief weer over en in deze fase had Chelsea over geluk weer geen klagen. Diaz schoot buiten bereik van Mendy net naast, raakte vervolgens aan de andere kant van het doel de paal en ook Robertson vond de paal op zijn weg na een voorzet van invaller Joe Milner. Het waren een aantal hoogtepunten van een wedstrijd die in hoog tempo en op hoog niveau werd gespeeld. En die andermaal een karrenvracht aan energie kostte. Voor Virgil van Dijk was er geen verlenging weggelegd. Ook hij constateerde ongemak in een been, mogelijk een voorbode van een blessure en ging naar de kant.

De wil om de wedstrijd in de verlenging af te maken was bij beide teams aanwezig maar er kwamen geen grote kansen op de 1-0 voor welk team dan ook meer voor. En dus werd ook deze finale van Liverpool en Chelsea beslist vanaf de stip. Waarbij dan toch ook wel weer verschillen met de vorige te constateren waren. Zo werden de strafschoppen deze keer naar de Chelsea aanhang genomen, was het niet Kepa die het Chelseadoel verdedigde maar mocht Mendy blijven staan en mocht Chelsea deze keer de eerste penalty nemen.

Het psychologische voordeel van steeds een voorsprongetje nemen werd al bij de tweede pingel van de Londenaren teniet gedaan. Nadat Alonso en Milner voor 1-1 hadden gezorgd schoot de Spanjaard Azpilicueta zijn poging op 2-1 tegen de paal. Liverpool leek voldoende aan die misser te hebben. Treffers van Thiago, Firmino en TAA werden weliswaar beantwoord door James, Barkley en Jorginho, aansluitend was het toch Mané die zijn landgenoot Mendy nog een keer mocht passeren om daarmee de beker aan Liverpool te kunnen schenken. Echter, geheel in stijl van de bloedstollende wedstrijd werd ook de strafschoppenserie een kwestie van nagels slopen. Mendy doorzag Mané en stopte de penalty die de 4-5 had moeten opleveren. En dus weer door, met Ziyech die Chelsea weer aan de leiding bracht, 5-4. Jota miste gelukkig ook niet (5-5) en toen kwam Mason Mount aan de beurt. Waar Becker eerder nog geen bal in de serie had kunnen aanraken ging hij deze keer vol de goede hoek in. Bal gestopt en nieuwe kans voor de Reds om de zaak te beslissen. Daartoe kwam Tsimikas achter de bal te staan. Mendy naar rechts, bal naar links, en binnen was de Cup !

Met het winnen van deze FA Cup is het Jurgen Klopp in ieder geval gelukt de vier grote prijzen voor Liverpool te winnen. Een magistrale prestatie, voortvloeiend uit een duidelijke visie, aantrekken van een serie uitstekende spelers en goed people management !

We zijn nu halverwege mei en nog steeds is alles mogelijk. Maar laat ons reeel blijven. Om die quadrupel werkelijk binnen te halen moet LFC dinsdag winnen bij Southampton en zondag op Anfield de Wolves van zich af houden. Als dat dan al lukt moet Manchester City punten verliezen in eigen huis tegen Aston Villa. Kan Steven Gerrard zijn spelers supergemotiveerd krijgen ? Het is een niet waarschijnlijk scenario, maar ook die zijn wel eens uitgekomen. En dan hebben we nog altijd op 28 mei Parijs. Weer een clash om de Cup met de grote oren tegen Real Madrid. Wat er ook mag gebeuren de komende weken met onze favorieten, ze hebben er nu al een legendarisch seizoen van gemaakt. Proud to be a scouser !

 

Y.N.W.A. !

Verslag; Theo Uphus

Deel dit op social media Bekijk gerelateerde items