Verslag; F.C. Porto - Liverpool F.C.

Foto Verslag; F.C. Porto - Liverpool F.C.
wedstrijdverslag donderdag, 18 apr 2019 // 11:18 uur

FC Porto – Liverpool FC

Op voorhand is er weinig aan de hand. Een 2-0 overwinning op Anfield geeft vertrouwen en met de wetenschap dat Liverpool niet veel goals tegen krijgt is er een grote kans om de halve finale te halen. Tegenstander is bekend. Barcelona. Nog niet over nadenken. Eerst dit potje goed afhandelen. Op voorhand krijgen een aantal spelers rust. Origi komt in de basis voor Firmino, Wijnaldum en Milner voor respectievelijk Keita en Henderson. Opstelling: Alisson, Alexander-Arnold, Matip, van Dijk, Robertson, Fabinho, Milner, Wijnaldum, Mané. Salah en Origi. Levert wel een sterke bank op met dus Mignolet, Keita, Firmino, Henderson, Sturridge, Shaqiri en Gomez. Laatstgenoemde is dus eindelijk weer eens wedstrijdfit. Iets meer dan een jaar geleden werd het er 0-5. We zullen zien waar het vanavond eindigt. De arbiter van vanavond komt uit Nederland en heet Danny Makkelie.

Eerste helft:
Een wedstrijd in Zuid-Europa die begint met echt Engels weer. Het komt met bakken uit de hemel. Porto komt zoals verwacht snel uit de startblokken. Corona speelt zich makkelijk vrij en schiet de bal maar net over de goal. En dat binnen 1 minuut. Oppassen geblazen. Door de regen oogt het veld zwaar en glad. In de 6e minuut begaat Milner een overtreding. Uit de vrije trap krijgt Marega een goede kans. Hij draait goed weg maar Alisson staat op zijn post en pakt zijn schot. In de 9e minuut wordt de bal over links voorgezet en Robertson moet de bal tot corner verwerken. De corner beland achterop het hoofd van Danilo en de bal gaat over de achterlijn. Het mag duidelijk zijn het is Porto dat aanvalt en Liverpool dat in de verdediging moet. Het wordt wel eentonig. Het zijn allemaal geen grote kansen, maar het wordt wel tijd dat de Reds iets gaan laten zien. Zo kom je de eerste 20 minuten door, maar het is geen beste wedstrijd wat ook niet hoeft met een 2-0 voorsprong op zak, maar als supporter hoop je toch iets meer te zien. En Porto gaat intussen gewoon door met aanvallen en kansjes creeëren. Nadat Porto een grote kans krijg waar buitenspel wordt gegeven krijgt Liverpool eindelijk zijn eerste kans die wordt benut door Mané. Salah geeft voor en Mané glijd de bal binnen langs Casillas die nog geen bal had gezien. De grensrechter vlagt voor buitenspel maar Makkelie besluit om de VAR te raadplegen. De bal wordt goedgekeurd. Kennelijk stond Mané dus niet buitenspel. Tot nu toe vond ik het maar niks die videoscheidsrechter maar nu is het wel lekker. 0-1 voor Liverpool. 26 minuten gespeeld en een cumulatieve voorsprong van 3-0. Het wordt meteen wat onvriendelijk en onze doelpuntenmaker pakt onnodig een gele kaart. Uiteraard is het Pepe die voor Porto zijn eerste gele kaart pakt. Volgens commentator koekoek zijn 12.000ste. Hij loopt Origi gewoon ondersteboven met geen enkele intentie om de bal te spelen. De wedstrijd wordt er niet leuker op. Porto wil wel, maar alle ballen die voor het doel worden gespeeld worden vakkundig weggekopt door van Dijk en wat er wel richting Alisson wordt geschoten zijn schotjes van afstand die makkelijk kunnen worden opgepakt. Door de regen wordt het veld ook steeds slechter bespeelbaar en dat maakt de amusementwaarde er niet beter op. Vlak voor rust wordt het bijna ook nog 0-2. Alexander-Arnold geeft voor en Milner loopt tegen zijn schot aan en die gaat maar net voorlangs. Schotenverhoudingen 15 om 4 maar Liverpool staat met 0-1 voor.

Tweede helft:
Liverpool begint de tweede helft met Firmino in plaats van Origi. Porto begint weer met aanvallen en ballen voor de pot te slingeren. Na 3 minuten krijgt Liverpool een grote kans. Pepe kopt verkeerd terug en Salah gaat ermee vandoor en hoeft de bal alleen maar voor te geven op drie inlopende spelers, maar schiet tegen zijn tegenstander aan. Daar had meer ingezeten. Porto krijgt wel kansjes, maar zelfs als van Dijk de bal een keer niet wegkopt uit zijn eigen verdediging kopt Porto naast het doel. De wedstrijd dreigt als een nachtkaars uit te gaan, tot de 65e minuut. Porto staat te ver naar voren. Firmino past naar de vrijstaande Salah en die maakt het onberispelijk af. Het was al klaar in Porto, maar nu zeker. 0-2. Tijd om te wisselen. Gomez mag invallen voor Alexander-Arnold. Ook goed om die terug te hebben. Drie minuten later wordt de bal uit een corner voorgetrokken en Militao kopt hem in. 1-2. Niets aan de hand, maar wel zonde en niet echt nodig. Klopp wisselt ook zijn andere back Robertson voor Henderson en zo zijn in de 70e minuut de wissels opgebruikt. In de 72e minuut gaat Mané er vandoor, omzeilt de keeper maar schiet dan over. Casillas dringt hem net ver genoeg naar buiten zodat het geen goal wordt. In de 76e minuut stoomt Henderson op over rechts en geeft voor op Firmino die tussen twee verdedigers kan scoren. 1-3. Heel slecht verdedigt door de Portugezen. In de 83e minuut wordt het feest compleet. Ook hier een corner en van Dijk kopt hem onberispelijk in. 1-4. De Portugezen zijn stil en het Liverpool publiek zingt YNWA. Mooi einde. Halve finale tegen Barcelona.

Na de stunt van Ajax schakelt Tottenham City uit. Zo krijgen we een onverwachte andere halve finale. Tottenham versus Ajax.

Verslag: René Weerheijm