Verslag; West Bromwich Albion - Liverpool F.C.

Foto Verslag; West Bromwich Albion - Liverpool F.C.
algemeen maandag, 17 mei 2021 // 15:15 uur

ALISSON DE VERLOSSER

De zeer stroeve wedstrijd van Liverpool tegen degradant West Brom leek lange tijd af te stevenen op een pijnlijke 1-1, tot de 95e minuut. ‘Keeper mee naar voren’, zeiden wij hier thuis tegen elkaar toen Trent naar de bal liep om de laatste corner van de wedstrijd te trappen. Niet dat we er nog heel hard in geloofden, maar dat roep je nou eenmaal bij zo’n late corner. EN TOEN… Wat een moment van Alisson! Een moment in de categorie ‘corner taken quickly’. Een moment om in te lijsten. En door dat onwaarschijnlijke moment van onze keeper blijven we in de race voor Champions Leaguevoetbal volgend seizoen. Na de zinderende overwinning op Manchester United van donderdag begint Liverpool aan de wedstrijd in de wetenschap dat drie overwinningen genoeg zijn voor een plek in de top-4. Chelsea en/of Leicester gaan immers nog punten verspelen als ze elkaar dinsdag treffen. Op The Hawthorns treedt Liverpool aan zonder Jota (geblesseerd, klaar voor dit seizoen) en Wijnaldum (rust). Mané staat na het akkefietje met Klopp weer in het veld en is hopelijk gebrand op een goal (of twee). Na een kwartier spelen is de tactiek van het al gedegradeerde West Brom wel duidelijk: zelfs bij vrije trappen ver op hun eigen helft kiezen ze ervoor om de boomlange verdediger Ajayi naar voren te sturen om de bal door te koppen. En die tactiek loont als de bal na zo’n lange vrije trap blijft hangen en Robson-Kanu wel heel makkelijk op Alisson af kan gaan: 1-0. Liverpool probeert snel te reageren via Mané (schot net naast) en Trent (vrije trap). In de 33e minuut dan toch de 1-1. Fabinho neemt een vrije trap snel, Mané jaagt goed door als West Brom treuzelt bij het uitverdedigen en Salah scoort met een droge knal. Zo staat hij weer naast Kane in het topscorersklassement met 22 goals. Even later schiet Firmino op de paal.

Na rust neemt Liverpool nog duidelijker het initiatief door soms minutenlang de bal rond te spelen rond de 16 van West Brom. Op den duur tikt het balbezit zelfs de 76% aan, maar echt uitgespeelde kansen blijven uit. De grootste is voor Salah na een snelle counter, maar Johnstone redt. In de 70e minuut wordt een doelpunt van West Brom afgekeurd, omdat Alisson zou zijn gehinderd. Daar komen we goed weg. Vervolgens is het alleen nog maar Liverpool dat kansen krijgt, via met name Trent, Thiago en vlak voor tijd Wijnaldum, maar alle schoten worden gered of gaan over. Net als de overwinning en daarmee de kansen op Champions Leaguevoetbal verkeken zijn, gebeurt het onwaarschijnlijke. Alisson, die door John Achterberg naar voren wordt gestuurd, kopt tot zijn eigen verbazing de bal in de goal en wordt daarmee de eerste Liverpoolkeeper ooit die een officieel doelpunt scoort. De emotie is gelijk zichtbaar bij onze keeper, die na de wedstrijd in een prachtig interview bij Sky Sports praat over zijn vader, zijn familie en zijn geloof. Wat een mooi moment voor hem en voor het hele team, dat ook vandaag weer zo hard gevochten heeft voor de drie punten. Wie ook maar een beetje gelooft in voortekenen, kan toch niet anders concluderen dan dat er een plekje in de top-4 is vrijgehouden voor Liverpool.

Verslag: Joachim