Verslag; Ajax - Liverpool F.C.

Foto Verslag; Ajax - Liverpool F.C.
algemeen vrijdag, 23 okt 2020 // 12:22 uur

Ajax – Liverpool

Een mooie wedstrijd om een verslag van te mogen maken als Feijenoord en Liverpool supporter. Heb ik ook geen last van nationale gevoelens. De laatste keer dat beide ploegen elkaar troffen was in 1966. De beroemde mistwedstrijd. Liverpool werkt gecoacht door Bill Shankly, Ajax door Rinus Michels. Voor Ajax stonden er 11 Nederlanders op het veld. Bekendste namen Sjaak Swart en Johan Cruijff. Bij Liverpool stonden er 6 Engelsen en 5 Schotten op de mat. Dat waren nog eens andere tijden. De uitslag is bekend. In Amsterdam werd het 5-1. Er werd gespeeld in dichte mist. Volgens Liverpool was dat de oorzaak van deze vreemde wedstrijd. Bill Shankly gaf toen aan dat ze dat op Anfield wel even recht gingen trekken. Het eindigde in 2-2. Twee goals van Roger Hunt en twee goals van Johan Cruijff. Liverpool was uitgeschakeld. Tot zover de geschiedenis. En zo staan we 54 jaar later weer aan de aftrap. Met een wirwar aan Nationaliteiten. Dat is voetbal anno 2020.

Liverpool begint met Adrian op doel, achterin Alexander-Arnold, Fabinho, Gomez en Robertson. Op het middenveld staan Wijnaldum, Jones en Milner. Voorin Mané, Salah en Firmino. Of het middenveld sterk genoeg blijkt valt te bezien. Gelukkig wel een sterke bankbezetting met onder andere Henderson, Minamino, Jota, Shaqiri en Origi. Verder op de bank Kelleher, de beide jonkies Williams, Cain en Jaros. Ik moest het even opzoeken. Cain is een middenvelder en Jaros een keeper. Ajax begint in een 4-2-2 opstelling met Blind op het middenveld. Op doel Onana. Achterin Mazraoui, Schuurs, Martinez en Tagliafico. Op het midden dus Blind, Gravenbergh, Kudus en Klaassen. Voorin Neres en Tadic.

Eerste helft:

De eerste paar minuten brengen maar een moment van aandacht met zich mee als Adrian zich bemoeit met het wegwerken van de bal over de zijlijn terwijl Gomez aan het verdedigen was. Dat zag er weer apart uit wat de Spaanse doelman aan het doen was. Het getuigt in ieder geval niet van zelfvertrouwen en Gomez was niet blij met zijn doelman. Na 5 minuten is het Kudus die gaat zitten. Liverpool speelt de bal over de zijlijn en het is meteen over voor de Ajacied. Ajax moet dus noodgedwongen snel wisselen. Het is Liverpool wat voorzichtig de aanval zoekt en Ajax moet vooralsnog in de verdediging. Promes vervangt Kudus die in een duel met Fabinho zijn knie lijkt te verdraaien. Na een kleine 10 minuten komt Ajax er voor het eerst uit. Tadic ontwijkt de buitenspelval, maar gelukkig leid het niet tot kansen. Een minuutje later is het Tadic die opnieuw de aanval zoekt voor de thuisploeg, maar de bal wordt weggespeeld en Liverpool kan counteren. Mané probeert het met een schot, maar de bal smoort in de drukte. Je kunt zien dat Ajax een ploeg is wat wil voetballen en dat belooft een open aanvallende wedstrijd te gaan worden. Na een kwartier voetballen doet Adrian iets waar hij om bekend staat. Hij wacht lang en schiet dan tegen de inkomende Tadic op. Hij verwijt zijn medespelers dat hij de bal niet kwijt kan, maar hij moet die bal gewoon het veld inschieten. Gelukkig loopt het goed af. Ajax krijgt de eerste grote kans van de wedstrijd. Uit een corner wordt de bal op doel gekopt, maar ditmaal staat Adrian wel op zijn post. Na een kleine 20 minuten is de conclusie dat Ajax sterker wordt en Liverpool lijkt onrustig achterin. Ajax voetbalt en komt steeds dichter in de buurt van Adrian. Een afzwaaier van Gravenbergh gaat maar net naast. Liverpool loert op de counter maar vooralsnog staat het vizier van Mané en Salah nog niet op scherp bij de spaarzame counters. Er is maar een Liverpool man scherp tot nu toe. Klopp kookt van woede en scheld, tiert en roept aan de zijlijn. Ajax heeft een duidelijke visie als Liverpool aan de bal is. Ontregelen. En dat lukt ze aardig. Liverpool krijgt geen ruimte om te combineren. Als het al dreigend lijkt te worden dan lost Ajax dat aardig op met kleine overtredinkjes. Liverpool heeft 60% belbezit, maar langs de lijn gaan Henderson en Jota zich warmlopen. Klopp is duidelijk niet tevreden. Na een minuut of 30 moet Onana eindelijk eens in actie komen. Hij pakt een voorzet van Robertson voordat het gevaarlijk kan worden. Daarvoor stompte Adrian weer eens onorthodox een bal weg in plaats van die te pakken. Liverpool combineert weinig en veel ballen worden op zijn Engels naar voren gepompt. Niet het spel wat we van Liverpool gewend zijn. In de 32e minuut krijgt Ajax de beste kans van de wedstrijd als Neres schiet. De bal beland voor de voeten van Promes die tegen de voet van Adrian aanschiet. Daar komt Liverpool heel goed weg. Neres krijgt zoveel ruimte dat hij zelfs de tijd heeft om de bal van zijn rechtervoet klaar te leggen voor zijn linker om uit te halen. Na de superkans voor Ajax is het Liverpool dat enigszins onverwachts toeslaat. Een ingooi beland bij Mané die half schiet, half voorzet maar het is Tagliafuco die tegen de bal aanloopt en zijn eigen doelman passeert. 35e minuut 0-1. Respect voor de thuisploeg. Na deze teleurstelling gaan ze gewoon weer vol op de aanval en Liverpool moet terug. Milner is de eerste die tegen een gele kaart oploopt als Ajax vanuit zijn eigen verdediging probeert te counteren. Milner haalt deze er uit, maar dat kost hem dus een gele kaart. Het aanvallende spel van Ajax leid er ook toe dat Liverpool meer ruimte krijgt voor counters. Salah krijgt een aardige kans, maar het vizier staat niet op scherp. Hij schiet tegen een verdediger op. Vlak voor de rust krijgt Ajax een dot van een kans. De bal gaat over Adrian maar Fabinho haalt de bal met een omhaal voor de lijn weg. Uit de corner krijgt Mané opnieuw een grote kans. Dit keer is het Schuurs die onderschept en bijna weer zijn eigen doelman passeert. Ditmaal gaat de bal net naast. Twee grote kansen binnen de minuut.

Tweede helft:

Klopp krijgt de kans om in te grijpen en brengt Henderson. Curtis Jones mag gaan douchen. Ajax zet meteen weer druk en na 1 minuut is het Klaassen die hard uithaalt. De bal beland binnenkant paal en dat wordt tot corner verwerkt. Daar komt geen gevaar uit, maar oh oh Liverpool moet echt op gaan passen. De passing is slecht en ballen die van achteruit worden weggehaald komen niet aan bij een medespeler. Firmino probeert een penalty te versieren als hij voor de achterlijn zijn tegenstander passeert, maar vervolgens gaat liggen. Niets aan de hand en de scheidsrechter wuift het terecht weg. In de 50e minuut gebeurt er iets opzienbarends. De bal wordt de zestien ingepompt en Adrian moet komen en .. hij heeft de bal. Schuurs probeert vervolgens vanaf het middenveld Adrian te passeren, maar daar wordt zelfs onze doelman niet bang van. Robertson en Mané vinden elkaar nog wel, maar Mané mist absoluut de scherpte als hij de bal onder zijn voet door laat schieten. Het wordt er niet beter op. Klopp gaat opnieuw ingrijpen. Minamino gaat komen. In de 56e minuut krijgt Liverpool een corner. Fabinho kan half inkoppen maar Onana grijpt goed in. Een tweede corner leid tot niets en een derde leid na een misser van Firmino tot een counter waaruit Adrian opnieuw aan de bak moet met een goede redding. Adriaantje lijkt te groeien in de wedstrijd. Naast Minamino, komen ook Shaqiri en Jota in het veld. De gehele voorhoede wordt vervangen. Komend weekend weer competitie en dan wederom Champions League tegen Midtjylland. In de 69e minuut beland de bal voor de voeten van Minamino die snoeihard uithaalt. Onana bokst de bal tot corner. Na deze kans is het Ajax dat weer druk probeert te zetten. De tweede helft brengt tot nu toe minder kansen voor de thuisploeg dan in de eerste helft. Jota probeert het in de 72e minuut maar Ajax verdedigt goed en het leid tot niets. Uit de corner die daaruit leid is het Wijnaldum die de bal op zijn hoofd krijgt maar de bal beland op het dak van het doel. Ajax valt fanatiek aan, maar de beste kansen zijn toch voor Liverpool. Jota krijgt de volgende kans als Schuurs de fout ingaat, maar de instormende Onana keert de kans. De doelman moest ver zijn doel uitkomen, maar kwam op het juiste moment. Schuurs was de laatste verdediger, dus Jota had een vrij veld richting het doel. En zo staan er nog 10 minuten op de klok. Ajax gaat Huntelaar en Traoré brengen. Twee aanvallers om er nog een punt uit te slepen. Blind en Schuurs mogen gaan douchen. Door het weghalen van deze twee verdedigend ingestelde spelers zijn de eerste kansen na de wissels voor Liverpool. Jota doet er niet veel mee, maar vooralsnog lijken de wissels niet het gewenste resultaat te hebben. Met nog 3 minuten op de klok krijgt Milner kramp. Gelukkig mag je in de Champions League vijf keer wisselen en zijn er pas vier gebruikt. Als Milner dan ook nog eens tegen Traoré opbotst lijkt het tijd voor die vijfde wissel, alhoewel Millie net doet alsof er niets aan de hand is na een blessurebehandeling. Een minuut voor tijd had Liverpool het in het slot moeten gooien. Jota zet voor. Gini loop helemaal vrij door het midden maar zijn inzet stuit op Onana. Er komen vijf minuten blessuretijd bij. Dan is het toch tijd voor de laatste wissel. Rhys Williams maakt zijn debuut in de Champions League. Millie mag gaan rusten. Die heeft zijn meters wel weer gemaakt in deze wedstrijd. In de blessuretijd krijgt Promes een gele kaart na een charge op Wijnaldum. Gelukkig kan Gini de wedstrijd vervolgen. Met nog een minuut te gaan wordt de bal ingepompt in de zestien. Adrian stompt weg voor de voeten van een Ajacied maar die schiet hoog over. Daar komt Liverpool goed weg. De scheidsrechter fluit af en de eerst 3 punten zitten in de pocket. Makkelijk? Dat zeker niet. Komende tegenstander Midtjylland. Dat lijkt een eenvoudiger opgave dan Ajax. Atalanta won met 0-4 in Denemarken.