Liverpool - Manchester City

wedstrijdverslag dinsdag, 18 okt 2022 // 21:20 uur

Liverpool - Manchester City 1-0 16 oktober 2022

 

Tja, wat zullen we eens gaan schrijven voorafgaand aan de wedstrijd. Ik kan de strekking van de column van René herhalen: het is nog niet om over naar huis te schrijven.  

Iedereen heeft er een mening over en dat kan en mag. Maar het lijkt mij verstandig om de feiten erbij te pakken en die tegen het licht te houden (stiekem denk ik nu terug aan Benitez, die Ferguson destijds een hele voordracht gaf over facts, facts, facts).

 

Feit is dat we bijna wekelijks achter komen te staan in tegenstelling tot vorig seizoen.
Feit is dat we bijna geen enkele wedstrijd meer domineren in tegenstelling tot vorig seizoen.
Feit is dat we veel minder pressie spelen, lopen en sprints trekken dan de tegenstander (ook bewezen middels statistieken) in tegenstelling vorig seizoen.
Feit is dat we veel meer geblesseerde sleutelspelers hebben in tegenstelling tot vorig seizoen.
Feit is dat we Sadio Mané wel degelijk ontzettend missen in dat druk zetten in tegenstelling tot vorig seizoen.
Feit is dat teveel van de niet geblesseerde sleutelspelers totaal uit vorm zijn in tegenstelling tot vorig seizoen.
Feit is dat we één van de gemiddeld oudste selecties hebben in tegenstelling tot vorig seizoen.

Feit is dat we vorig seizoen een uitzonderlijk seizoen hebben gedraaid en dat daarom de verwachting voor dit seizoen logischerwijs weer erg hoog geacht werd.

En daar zit nou het probleem. Dit team heeft de lat voor zichzelf de afgelopen jaren zó hoog gelegd, dat dit plafond bijna niet meer te overstijgen valt. 
Het voetbal dat Klopp wil spelen kost veel kracht en de intensiteit die hiervoor nodig is ontbreekt op dit moment. Dus het doorselecteren kan niet snel genoeg beginnen naar mijn mening. Probleem hierbij is de financiële daadkracht van Liverpool in de inmiddels totaal absurdistische wereld van de transfermarkt. En eigenlijk gelukkig maar. Als ik lees dat ene Haaland circa 1 miljoen euro per week verdient, vraag ik mij werkelijk af of je dit als club maatschappelijk gezien kunt en wil verantwoorden. Ontzaglijk belachelijke bedragen die eigenlijk alleen clubs als City, Newcastle, Chelsea en PSG kunnen ophoesten. De oneindigheid van dergelijke uitgaven dienen echt beperkt te worden wereldwijd. Voor ons zaak om dus gewoon de nieuwe transferbaas Julian Ward het vertrouwen te geven en hem weer een paar Salahtjes, Jota’s en Diazjes te laten strikken!

Vorige week tegen Arsenal kwamen we voor rust goed terug in de wedstrijd na een vreselijke openingsfase en in de tweede helft was het niets meer. Geen geloof en geen dadendrang. De wedstrijd tegen Rangers speelde zich in spiegelbeeld af van de Arsenal-pot. Eerste helft niet bijster goed en de tweede helft subliem en eindelijk weer eens flink gescoord. Maar blessureperikelen blijven ons achtervolgen en binnen een paar dagen kunnen we Luis Diaz, Alexander-Arnold en Konaté op de gekwetstenlijst bijschrijven. Hoofdbrekens voor Jürgen Klopp dus opnieuw en dat met het duel tegen de gedoodverfde titelfavoriet Manchester City voor de boeg. 

 

De enigszins verrassende opstelling bestond uit: Alisson in het doel, achterin v.l.n.r. Robertson, van Dijk, Gomez en Milner, verdedigende middenvelders Thiago en Fabinho, daarvoor Jota, Salah en Elliot, helemaal voorin Firmino.
City verscheen sowieso in de sterkst mogelijke opstelling met o.a de Bruyne, Foden, Silva en Haaland.

 

De openingsfase was voor Liverpool dat fel voor de dag kwam, de duels aanging en goed druk zette. Helaas duurde dit niet heel lang en City voetbalde gemakkelijker onder de druk uit. Interessant duel was dat tussen Foden en Milner, piepjong tegen stokoud! Ook noemenswaardig, alweer het getol, gepiel en gezeur van janker Bernardo Silva, die ik het nog steeds kwalijk neem dat hij als enige City-speler in 2020 niet applaudisseerde in de erehaag voor de kersverse landskampioen Liverpool. Soms moet je een speler in een hard maar fair duel even laten “vliegen”. Maar vooral Elliott had het in de eerste helft moeilijk met het bespelen van de behendige spelers Foden, Silva en Gündogan.

De eerste helft was redelijk in evenwicht met weinig grote kansen. Kopballen van Jota en Haaland stichtten enig gevaar maar verder dan een hoog tempo kwam de wedstrijd niet. Gelukkig voor Liverpool werd de Bruyne niet te veel in het spel betrokken ondanks het feit dat hij vaak behoorlijk vrij stond aan de rechterkant. 

Na rust een heel ander verhaal. Mo Salah ging alleen op de goal af leek op weg naar de 1-0 maar een briljante redding van Ederson voorkwam dat. Een fractie later leek het 0-1 te worden door Foden, maar de VAR stak er terecht een stokje voor. Scheids Anthony Taylor floot voor bijna geen enkele overtreding en dat is prima voor het schouwspel. Maar overduidelijke overtredingen over het hoofd zien gaat een brug te ver. In de aanloop naar de afgekeurde 0-1 trok Haaland opzichtig Fabinho aan zijn truitje terug. Onbegrijpelijk dat Pep Guardiola daar dan problemen mee heeft en niet gewoon realist kan zijn. De wedstrijd werd vanaf dat moment echt een wedstrijd! 

Nadat Becker een vrije trap van City uit de lucht plukte en vervolgens met een perfecte uittrap Salah lanceerde, kreeg Mo zijn tweede kans in een één op één op Ederson. Nu liet hij Cancelo zijn hielen zien en klopte hij Ederson wel. 1-0 en het al immer kolkende Anfield ontplofte helemaal. Het bleef een echt ouderwetse strijd tussen jarenlange rivalen met passie en vechtlust. Haaland vond Becker nog op zijn weg met een geplaatst schot en invaller Nunez verzuimde in een 3 tegen 2 situatie de bal af te geven aan de vrijstaande Salah, die daarmee een zekere 2-0 ontnomen werd. Nadat een worsteling tussen Salah en wie anders dan ettertje Silva niet werd afgefloten werd Klopp zo boos op de grensrechter dat hij hem in zijn gezicht  bekritiseerde. Terechte kritiek, de manier waarop niet, dus rood. De andere invallers Carvalho en Henderson gingen in het tempo mee en liepen de City spelers goed voor de voeten. Elliot, Fabinho met geel op zak en de uitstekende Firmino hadden het veld geruimd. Na een nerveus slot waarin Trent (ingevallen voor Salah) nog bijna de 2-0 intikte na nu wel een voorzet van Nunez werd de zege over de streep getrokken!! Enige smet is de opnieuw ernstig lijkende blessure die Diogo Jota opliep. 
Fingers crossed voor hem.

Feit is dat Liverpool nog leeft.
Feit is dat Anfield weer bewijst iets magisch te hebben.
Feit is dat Salah weer als vertrouwd beslissend kan zijn.
Feit is dat Gomez (man of the match) en Van Dijk een goed koppel vormen.
Feit is dat Robertson weer het niveau van vorig seizoen haalde.
Feit is dat dit de zo broodnodige kickstart van het seizoen blijkt te zijn.
Feit is dat Liverpool de mooiste club op op deze aardbol is en blijft!!!


Walk on with hope in your heart!

YNWA, Edwin Schrijnemaekers.

 

Deel dit op social media Bekijk gerelateerde items