Liverpool - Ajax

wedstrijdverslag donderdag, 15 sep 2022 // 20:28 uur

Liverpool – Ajax

Vanavond staat de 2e poulefase wedstrijd in de Champions League op het programma tegen Ajax.Na de ontluisterende nederlaag in Napels is dit al een wedstrijd die gewonnen moet worden.Ajax steekt in een bloedvorm en dat kan helaas niet gezegd worden van the Reds.Het verhaal is bekend tot nog toe dit seizoen.Consistentie is ver te zoeken,veel spelers halen hun gebruikelijke niveau niet en nu al een waslijst aan blessures.Nu ook de wedstrijd tegen Chelsea niet door gaat zullen ze 17 dagen geen Premier League wedstrijd spelen,maar toch lukt het dan om nog maar eens een nieuw blessure geval bij te schrijven…Robertson heeft op de training een knieblessure opgelopen en zal niet mee kunnen doen.Hij voegt zich bij Kelleher,Ramsay,Konate,Henderson,Keita,Oxlade-Chamberlain,Jones en Gordon die er ook nog steeds uit liggen.Carvalho lijkt het te kunnen gaan halen.Matip en Thiago zijn (gelukkig) inzetbaar.Vooral Thiago werd al die tijd node gemist,zijn creativiteit is,met het matig aantal keuzes op het middenveld,onontbeerlijk.Keita wordt een Mamadou Sakho-verhaal lijkt het wel.Niet ingeschreven voor de CL,is hij geblesseerd of niet?Hij wordt wel opgeroepen voor de aanstaande interlands van Guinee.Wat er werkelijk speelt blijft gissen,maar bij de wedstrijdselectie zit hij wederom niet.Tegenstander Ajax heeft een bijna compleet fitte selectie,alleen Wijndal is afwezig.Arbiter Arthur Dias (Portugal) maakt zijn debuut in de Champions League,na twee voorronde-wedstrijden te hebben gefloten (11 x geel, 1 x rood…ahum,hoop dat dit geen voorbode is)

Thiago,Matip en Jota starten en op papier ziet de opstelling er weer wat vertrouwder uit.Na een on-Engelse minuut stilte voor de Queen Mum start Dias de wedstrijd.Liverpool trapt af.Zoals gebruikelijk is het even aftasten de eerste minuutjes,maar neemt Liverpool al vrij snel het heft in handen en toont zijn aanvallende intenties.Zowaar al in de eerste 10 minuten showt de tandem Salah-Alexander-Arnold zich weer eens in positieve zin.Een korte combinatie in de 16 als vanouds.Liverpool is dominant,maar Ajax lijkt het ook toe te staan.Pas in de 13 e minuut komt Ajax in de buurt van Alisson,maar ongevaarlijk.4 minuten later is daar dan toch de terechte 1-0 Een snelle uittrap van Alisson bereikt Diaz die gelijk doorkopt naar Jota,ruimte te over in de verdediging van Ajax,Jota geeft diagonaal naar rechts op Salah die alleen op Pasveer af kan en kundig de trekker overhaalt…1-0 Er zal,denk ik,toch wel even een last van zijn schouders vallen;de combinaties lopen soepel,hij maakt zijn passeeracties en hier is dan de beloning.Kort daarop verschijnt Ajax zowaar weer voor The Kop,maar Berghuis staat buitenspel.Kort daarop in een tijdsbestek van 5 minuten schieten Diaz,Jota en Salah rakelings naast.Van geluk is weinig sprake,ja bij Ajax…En dan kun je er vergif op innemen…2 minuten later staat het uit het niets 1-1…Trent laat een Ajacied uit zijn rug weglopen die laag voorgeeft,Virgil staat tegenover 2 aanvallers en Kudus kan verwoestend uithalen.Zwaar tegen het spelbeeld in,maar het moet gezegd,een fantastisch doelpunt.Een serieuze tegenvaller,maar Liverpool pakt het goed op;de aanval wordt weer veelvuldig gezocht.Alisson sticht ruimte met zijn verre uittrappen en de voorwaartsen maken er dankbaar gebruik van.Meerdere corners zijn steeds het hoogst haalbare.Alexander-Arnold probeert het van afstand (net over),van Dijk kan inkoppen en wordt in twee keer gered door Pasveer en ook Alexander-Arnold kan van dichtbij tot twee keer toe de trekker overhalen,maar Pasveer toont zich een goede sluitpost.De 45 minuten zitten er op;het vertoonde spel biedt perspectief;de terugkeer van Thiago is echt noodzakelijk geweest.

Na de cup of tea beginnen beide teams weer ongewijzigd aan de tweede helft,Liverpool nu richting The Kop.Kort na het beginsignaal een penalty claim van Ajax na een val van Kudus in de 16,maar terecht weggewoven door de ref.Een snelle uitval van Liverpool hier op volgend.Jota dribbelt op de rand van het strafschopgebied langs twee Ajacieden en vuurt,maar Pasveer staat weer op de juiste plek.5 minuten later een overtreding van Timber op Jota;de vrije trap belandt nog maar eens op het hoofd van van Dijk,die zijn vizier helaas te hoog heeft staan.Kort daarna weer de volgende aanval die eindigt met een krulbal van Elliott,weer niet…Salah ontvangt een volgende kopbal van van Dijk niet op maat en weer is een kans om zeep.Liverpool dringt aan,een goal voor de roodhemden zou terecht zijn gezien het spelbeeld.Even later weer Diaz die de achterlijn en hard laag voor geeft.Klopp besluit vers bloed te brengen;Darwin en Firmino komen voor Jota en Elliott.Even later wederom een kopbal naast,dit keer van Matip.Een  kwartier voor het einde komt Ajax er een keer uit en bijna is daar de 1-2 Tadic geeft vanaf rechts een afgemeten voorzet op Blind die vrij kan inkoppen,maar naast mikt. 1 kans in de eerste helft die ze gelijk verzilveren,nu laat in de tweede helft de tweede,zou wat zijn zeg,dodelijk effectief,maar nu gelukkig even niet.Inmiddels gaat Ajax ook over op de vertragingstechnieken;Bassey blijft liggen na een afgeslagen Liverpool-aanval,Timber zijn schoen zit hem opeens niet lekker en Berghuis imiteert Richarlison. 7 minuten voor het einde schuift Darwin net voorlangs na een flitsende combinatie tussen Matip en Salah.Twee minuten voor tijd een,van richting veranderde,krul tegen de paal van Salah.De tijd dringt…Maar ze maken het minder spannend dan tegen Newcastle(…minuut 98) ; in de 90e minuut en de 10e corner ( 0 voor Ajax,dat zegt al iets over de verhoudingen) krijgt Matip de bal op zijn kruin en kopt binnen.Achter de lijn wordt de bal nog weggewerkt,maar eind-de-lijk is daar de beloning voor de aanvallende ploeg…2-1 Uitspelen en klaar;Thiago en Diaz krijgen nog een publiekswissel van Klopp,Anfield trilt op zijn grondvesten.De drie punten zijn een feit!

24 doelpogingen,10 hoekschoppen (tegen resp. 3 en 0…) ;het aanvalsspel vertoont verbeteringen,Trent laat weer voorzetten van zijn rechter vertrekken,had zelfs een aantal goede verdedigende ingrepen,Salah scoort en de teruggekeerden Matip en Thiago waren 2,8 miljoen waard vandaag.De Youth League wedstrijd was een walk-over (4-0 hattrick Barca CL Semi-final hero Oakley Cannonier) maar deze wedstrijd was dat zeker niet.Back on Track,we hebben een belangrijke poulewedstrijd winnend afgesloten,nu twee keer tegen de Rangers,ik reken op niet minder dan 6 punten.Zaterdag weer geen Premier League wedstrijd en daarna interlands.Hopelijk zijn daarna weer wat geblesseerden hersteld en wordt basis en bank weer top!