Liverpool - Newcastle United

Foto Liverpool - Newcastle United
wedstrijdverslag donderdag, 01 sep 2022 // 00:33 uur

Vandaag staat de wedstrijd tegen de Magpies op het programma ,de vijfde competitieronde alweer. Na de veegpartij tegen Bournemouth is het vertrouwen weer enigszins terug na de hopeloze start van dit seizoen. Dat Bournemouth ontstellend zwak was en mij een zekere degradant lijkt maakt even niet uit. Mooi aan het doelsaldo gewerkt en 3 punten in de pocket. Maar vandaag wacht een tegenstander van een ander kaliber; bij de club van trainer Eddie Howe klotst het geld boven de plinten uit en recent brachten ze een nieuwe spits binnen in de persoon van Alexander Isak (70 miljoen).Al aanwezige spelers als Bruno Guimaraes, Joelinton en Saint-Maximin waren al een meerwaarde in aanvallend opzicht, maar  de verdediging was toch wel de achilleshiel en daarom werden Botman, Trippier, Targett, Clark en keeper Nick Pope aangetrokken. Geen hapklare brok dus, al zijn de statistieken erg positief tegen Newcastle ;in 26 opeenvolgende Premier League thuiswedstrijden tegen hen scoorden ze altijd (een PL-record),verder wonnen The Reds 21 wedstrijden op Anfield sinds de invoering van de Premier League, meer dan tegen elk ander team en in totaal werd er 109 keer gescoord tegen ze.Afijn,3 punten zou mooi zijn, moet altijd te doen zijn op Anfield ongeacht welke tegenstander. Wat blessures betreft is er te melden dat Matip en Jones terug in training zijn en dat Jota, Thiago, Ramsay en Kelleher daar dicht bij zijn. Konate, Keita, Oxlade-Chamberlain en Kaide Gordon blijven langer afwezig. Darwin zit de laatste van 3 wedstrijden schorsing uit. Er zullen vandaag weer ongetwijfeld wat jonkies daarom op de bank zitten. Ook Newcastle blijkt op personeel vlak wat probleempjes te hebben; Isak is misschien niet op tijd speelgerechtigd, Guimaraes is een twijfelgeval, Callum Wilson is geblesseerd en Saint Maximin en Trippier zijn niet ongeschonden uit de vorige wedstrijd gekomen. Verder hoop ik dat Mo Salah het net gaat vinden, scoor je 9 x in een wedstrijd en lukt het hem niet…Scheidsrechter vandaag is Andre Marriner.

De elf die starten zijn exact dezelfde als verleden week, Newcastle kan zijn nieuwe aankoop direct opstellen, maar een forse aderlating voor hen is het gemis van Saint-Maximin en Bruno Guimaraes. Matip en Jones inderdaad terug op de bank .Klokslag 8 uur plaatselijke tijd fluit Marriner voor het begin. Het begin is veelbelovend; in de eerste minuten al een paar fraaie combinaties en individuele acties van Luis Diaz. In de eerste 20 minuten is er de controle zonder dominant te zijn. Bij Newcastle proberen Fraser en Isak het van afstand. In de 20e minuut maakt Alexander-Arnold een aanval van Newcastle onschadelijk en kan Liverpool counteren, Diaz zet Salah bijna vrij voor Pope. Even later een combinatie van Elliott en Diaz die de achterlijn kan bereiken om een voorzet los te laten,echter hij wordt geblokt en een corner is het gevolg. Tegen het half uur is het overwicht van Liverpool minder aan het worden. Newcastle geeft weinig ruimte weg, komt onder de druk uit en Liverpool heeft eenvoudigweg alleen creativiteit te verwachten van de jonge Elliott. Fabinho geeft Willock een beuk op 18 meter van Alisson en dat moet je niet doen als de tegenpartij Kieran Trippier in de gelederen heeft. Gelukkig voor alles wat rood is mikt hij in de handen van Alisson. Even later aan de andere kant een snelle uitval, Elliott bedient Firmino die een fraaie steekbal op Diaz die Pope uitspeelt, maar teveel uitwijkt van het doel, zijn poging gaat over. En dan in minuut 38,een aanval van Newcastle, vanaf de zijkant wordt de bal richting 16 ingespeeld, Henderson toucheert de bal waardoor deze in de voeten van Longstaff beland. Hij geeft een steekbal door het hart van de verdediging en Isak rondt schitterend af…0-1 Een mokerslag voor de Reds, in het restant gebeurt niets noemenswaardig meer. Na 4 minuten blessuretijd is de eerste helft voorbij. Balbezit 70-30 ,geen tempo, geen creativiteit, Henderson en Salah hebben “het” al een hele tijd niet meer, Diaz valt na een goed begin stil en de verdediging is apathisch bij tijd en wijle. Newcastle laat het allemaal toe en gaat voor de counters nu.  wat Klopp kan bewegen om de zaak weer vlot te trekken in de 2e helft.

De teams komen ongewijzigd uit de kleedkamers en Newcastle trapt af. Liverpool probeert weer het voortouw te nemen, Virgil laat eindelijk een goeie dieptepass op Diaz los die een corner verdient. Alleen snel hierna is in Anfield even in shock…na een corner van Liverpool countert Newcastle snel naar de overkant en weer rondt Isak bekwaam af. Hij stond met de punt van de schoen buitenspel. Een gelukje is nooit weg. In de 61e minuut doet Henderson eindelijk iets geniaals, een fraaie dieptepass op Salah; wederom een slechte balbehandeling en controle bij hem, maar de bal blijft liggen voor Elliott die kan uithalen, echter Pope staat op de goeie plek om te pareren. Maar het is de opmaat naar de volgende aanval; vanuit Alisson een snelle voortzetting door de as, Elliott geeft richting zijkant zestienmeter op Salah die de inlopende Firmino bedient; met een lage schuiver rondt hij geniaal af (“Give the ball to Bobby and he will score”) Eindelijk krijgt de aanvallende ploeg loon naar werken (zo kunnen we 15 hoekschoppen voor Liverpool noteren tegen 0 voor Newcastle) 1-1 Doordrukken nu zou je zeggen en die intentie hebben Klopp’s mannen ook. De combinaties verlopen soepel en lange passes komen ook meer en beter aan. In de 70e minuut besluit Klopp nieuw bloed in te brengen; Milner voor Henderson, Tsimikas voor Robertson en Carvalho voor de fletse Alexander-Arnold. Onze geduchte assist koninkjes op de backposities kunnen dit seizoen nog niet echt van zich doen spreken. Liverpool dringt weer aan maar de schwung is er alweer vrij snel uit. Newcastle grijpt alles aan om de zaak te vertragen en tijd te rekken. Afgetrainde professionele voetballers krijgen 20 minuten voor tijd al kramp…Marriner vindt het allemaal prima. Diaz besluit nog maar eens een dribbel in te zetten en neemt het vijandelijk doel nog eens onder vuur met een venijnig afstandsschot, echter een corner is zijn deel. In de laatste 10 minuten vuurt Fabinho zelfs twee maal, ook hij maakt tot nu toe een kleurloze seizoenstart door. In de 87e minuut pas treedt Marriner op tegen het anti-voetbal van Newcastle en ontvangt Lascelles de eerste kaart van dit duel. En net als ik mijn (digitale) pen in azijn wil dopen om dit verhaal af te ronden is daar de verlossende 2-1 Een hoekschop komt achterin het doelgebied terecht bij Salah, de bal smoort en komt voor de voeten van Carvalho, ogen dicht en knallen denkt ie, via de lat jast hij de winnende tegen de touwen. Wel gehoopt, niet meer verwacht dit. Loon naar werken heet dat! In minuut 97 scoort Carvalho,30 seconden later is het eindsignaal daar. 3 o zo belangrijke punten worden op Anfield gehouden en we klimmen naar plaats 5 nu.

​​​​

Wat een apotheose na een moeizame wedstrijd; het is mooi dat ze de overwinning over de streep hebben getrokken. Echter het is te hopen dat de geblesseerden snel terugkeren; Trent en Robbo zijn niet in goeie doen en zijn aanvallend nog niet de backs die ze voorheen waren. Henderson eveneens, ze werden terecht gewisseld. Salah twee assists (eentje zonder dat hij het zelf in de gaten had bij die goal van Carvalho) maar waar zijn zijn onnavolgbare dribbels en doelpunten gebleven? Twee jonkies afkomstig van Fulham doen het vandaag voor ons, Elliott wat een klassespeler en voor mij Man of the Match en Carvalho waar gevaar van uit ging en de winnende binnen knalt. De volgende tegenstander…Everton. Hopelijk wordt de weg richting top van het klassement verder voortgezet tegen hen!