Foto Brighton & Hove Albion - Liverpool
wedstrijdverslag maandag, 30 nov 2020 // 12:19 uur

Brighton & Hove Albion - Liverpool (0-0) 1-1
Jota 60', Gross (pen) 90+3'.

In de tiende ronde van de Premier League staat B&HA uit op het programma van de Reds. De thuisploeg speelt met de Nederlander Joël Veltman in de basis. Onze vriend Adam Lallana speelt niet en begint op de bank. Neco Williams start voor het eerst in een Premier League duel. Nath Phillips krijgt eveneens de kans weer te laten zien wat hij kan. Mané start op de bank en in zijn plaats mag Jota vanaf het begin spelen

Nog voor er twee minuten gespeeld zijn, stuurt Firmino Jota weg met een geweldige steekpass die diepte in. Het is March die weet te voorkomen dat Salah een zeker doelpunt kan maken. Vlak daarna ziet Fabinho vanuit de verdediging dat de thuisploeg erg hoog op het veld staat en met een lange bal op maat slaat hij iedereen over en bedient Salah met een grote kans. Mo moet alleen erg snel handelen en schiet uit de draai hard op de goal, maar mist helaas doel.
De eerste kans voor de thuisploeg komt even voor de tien minuten speeltijd. Connelly wordt weggestuurd op een Liverpoollesque manier. Gelukkig gaat het schot naast het doel, maar men is gewaarschuwd. Brighton is niet van plan 'de bus' te parkeren. Dit blijkt even later wanneer Brighton de bal rond de 16 van Liverpool rond kan spelen, met Veltman als spelverdeler. En die krijgt de bal bij Conolly in het strafschopgebied. De jonge Neco Williams gaat het duel aan en doet op zich niet veel verkeerd. De ervaring van Conolly wint het alleen. De aanvallende partij schermt de bal af en Neco speelt op de man in plaats van de bal. Een strafschop wordt terrecht gegeven. Maupay legt aan vanaf elf meter, maar mist jammerlijk. Even later moet de aanvaller er geblesseerd af. Een hamstringblessure na wat het lijkt.
Na een half uur spelen wordt een doelpunt van Salah afgekeurd. Via de VAR werd geconstateerd dat de aanvaller met zijn teen buitenspel stond. Volgens de letter van de wet een terechte beslissing, maar de discussie zal weer flink oplaaien.  Zeker ook nadat vlak voor rust Joël Veltman op de voet van Firmino stampt en de scheidrechter geel trekt voor de oud-Ajacied. In zo'n geval mag de VAR enkel adviseren de beelden te bekijken en mag niet ingrijpen en eventueel de gele kaart met rood omwisselen.

Na rust is de eerste grote kans voor Danny Welbeck, maar Alisson houdt zijn doel op een ogenschijnlijk simpele wijze schoon. De periode daarna is het Liverpool wat de baas is. Jota krijgt de bal even buiten de zestien maakt ruimte door een goede loopactie en schiet tegendraads in. Eindelijk is daar dan de voorsprong voor de bezoekers.
En dan kabbelt de wedstrijd naar zijn eind met kansen over en weer. Totdat Mané zijn hoofd tegen de bal krijgt en weet te scoren.  Maar weer staat een doelpuntenmaker buitenspel deze wedstrijd en beslist de VAR dat het 0-1 blijft. In de 90ste minuut krijgt Welbeck de bal toegespeeld in de 16 van Alisson. Hij en Robertson gaan beiden voor de bal en Robo trapt tegen de voet van Welbeck. De scheidsrechter ziet er in eerste instantie niets in, maar wordt geadviseerd door de VAR om toch nog even te kijken. En middels de bekeken beelden beslist Stuart Attwell BH&A een strafschop toe te kennen. Deze keer neemt Gross de verantwoordelijkheid op zich en schiet door het midden in de goal. De eindstand is bekend. Een gelijkspel dat wederom tot oeverloze discussies leidt.

Wat opviel deze wedstrijd is de onverminderde wil om te winnen door Salah. Wat was hij gepikeerd toen Klopp hem wisselde voor Mané. Met het oog op zijn herstel van zijn COVID-19 quarantaine een wijs besluit, maar in het hoofd van een topsporter niet te accepteren. Eerst de wedstrijd winnen, daarna verstandig zijn. Ook Lallana zorgde voor controverse. Hij was al niet fit voor de wedstrijd, valt dan in en moet er even later weer geblesseerd van af. Toeval of mismanagement van de technische staf van Brighton? Maar het grootste vuurwerk ontstond eigenlijk na de wedstrijd tijdens het interview tussen Jürgen Klopp en Des Kelly van BT Sport.