Verslag Liverpool - Manchester City

Foto Verslag Liverpool - Manchester City
wedstrijdverslag maandag, 11 nov 2019 // 21:17 uur

Liverpool - Manchester City 3-1 (Fabinho 6', Salah 13', Mané 51', Silva 78')

Deze wedstrijd werd ver voor de aftrap flink gehypet in de media. De twee beste ploegen van Europa tegen over elkaar die de titel nog niet konden winnen, maar al wel konden verliezen na deze negentig minuten. Het eerste stadionbezoek van supporter Sean Cox na zijn zware mishandeling. Zouden de fans zich gedragen wanneer de bussen naar het stadion reden? Zou Mané een penalty 'versieren' en zou de ploeg uit Manchester zich gedragen en geen nuttige overtredingen maken. Gevreesd werd voor een tactisch schaakspel tussen twee giganten die niet wilden verliezen. Gehoopt werd op een open chaotische wedstrijd. Het werd het laatste.

Na een verkort maar luidruchtig 'You'll never walk alone' werd er traditioneel twee minuten gezwegen vanwege de Engelse variant op herdenkingsdag. Beide elftallen speelden ook met de welbekende klaproos, of poppy, op het tenue. Het symbool van de Royal British Legion. En dan barst de strijd los. Liverpool probeert City gelijk vast te zetten, maar de gasten lijken er makkelijk onderuit te kunnen spelen. Dit resulteert in een kansrijke positie voor Bruno Silva. Hij probeert de bal bij Aguero te krijgen, maar de pass komt via een kluts op de arm van Alexander-Arnold terecht. De scheidsrechter fluit er niet voor. En terwijl de spelers van City uit alle macht protesteren komt Liverpool er razend snel uit. De bal eindigt aan de voet van Fabinho en de Braziliaan haalt van ver buiten de zestien verwoestend uit. De bal verdwijnt in de korte hoek. Pep is furieus en zijn spelers belagen de scheidsrechter. En terwijl de VAR besluit dat de interpretatie van de scheidsrechter op het veld doorslaggevend is, viert Anfield de 1-0. Een gelukkige uitkomst, want de bal had ook op de stip in het voordeel van City kunnen belanden. De vroege voorsprong doet Liverpool besluiten City de bal te laten bezitten. De bezoekers zetten behoorlijk druk en krijgen een vrije trap op een mooie afstand links voor het doel. Gelukkig voor Liverpool verdwijnt de inzet van De Bruyne naast het doel. En dan is he weer aan Liverpool. Trent-Alexander opent met een prachtige pass van achteruit op Robertson aan de andere kant van het veld. De rechtsback verstuurt de bal op zijn beurt terug naar de linker kant van het veld, met een prachtige voorzet op Salah tot gevolg. Mo kopt de 2-0 overtuigend binnen en Anfield ontploft andermaal. Zo staat de thuisploeg met nog geen 15 minuten gespeeld op een comfortabele 2-0 voorsprong en wordt er verder vertrouwd geleund op de verdedigende kwaliteiten op het middenveld. Henderson, Fabinho en Wijnaldum spelen een geweldige wedstrijd. City krijgt zelden grote kansen, ondanks het gegeven veldoverwicht. Zo rond het half uur is het Angelino die het lukt om tussen de linies door te komen en een kans te creëren. Maar dan is van Dijk attent en weet de inzet dusdanig te verstoren dat de bal langs de goede kant van de paal verdwijnt. Vlak voor rust breekt Liverpool weer eens onder de druk uit. Alexander-Arnold dribbelt het halve veld over en krijgt de bal vliegensvlug bij Firmino. Maar helaas wordt het schot gepareerd door Bravo. Vervolgens is het aan City om voor rust nog de aansluitingstreffer te maken. Aguero weet alleen het doel niet te raken. Een grote kans verdwijnt over de achterlijn. De laatste kans voor rust zou voor Liverpool zijn. Door de druk die City hanteert ontstaat er grote ruimte in de defensie en Salah kan vrij inschieten van een redelijke afstand. Wederom is het Bravo met een goeie redding en de stand blijft 2-0.

Na de rust krijgt Henderson de bal aan de zijlijn. De captain twijfelt geen moment en legt de bal bij de tweede paal neer. Waar Bravo in de eerste helft een prima doelman bleek, bewijst hij hier een echte 'lijnkeeper' te zijn en blijft stug voor zijn doel staan. Hierdoor kan een invliegende Mané op zijn gemak de 3-0 maken. Normaal gesproken zou de wedstrijd nu wel gespeeld zijn. Maar de tegenstander vandaag is Manchester City en de gasten zetten de druk er nu echt vol op. Sterling krijgt een grote kans. Maar een geconcentreerde Lovren steekt daar een stokje voor. Even later dribbelt Sterling de zestien binnen, duidelijk opzoek naar een penalty. Mané duwt hem wat opzichtig in de rug. Wederom had de bal op de stip gekund, maar de VAR laat het nu ook over aan de interpretatie van de scheidsrechter op het veld. De spelers van City tekenen wederom protest aan en nu is scheidsrechter Oliver het zat en trakteert Rodri op een gele kaart. Het doelpunt voor City zou dan nog wel vallen. Wanneer Fabinho neer gaat na een duel met De Bruyne zijn het de Liverpoolspelers die een vrije trap verwachten. Maar ook hier mag er doorgespeeld worden en maak City dankbaar gebruik van de verwarring. Bernardo Silva schiet de 3-1 binnen. Een onnodig tegendoelpunt door concentratieverlies. Vlak voor tijd krijgt de VAR nogmaals een hoofdrol. Sterling loopt de zestien binnen en schiet de bal bewust tegen de hand van Alexander-Arnold. De scheidsrechter besluit weer geen strafschop toe te kennen en de VAR grijpt niet in. En zo bleef het bij 3-1.

Achteraf had de uitslag heel anders kunnen uitvallen. Maar Liverpool was de verdiende winnaar. Het team bleek het beste met de verschillende situaties om te kunnen gaan en het snelst mentaal om te kunnen schakelen. De neutrale kijker en diegene met een rood hart hebben een geweldige wedstrijd mee mogen maken. Liverpool zit steviger in het zadel en City gleed onderuit naar de vierde plaats in de ranglijst. De titel is nog niet binnen, maar mentaal is er een grote klap uitgedeeld. Een prima resultaat.