Oktober 2017

Inhoud

Mededelingen van het bestuur
De column van Joop
Verslag Audicup Perry Borgers
Kopite in view
Belevenissen van Marc in Rusland 
Liverpool de geschiedenis van de stad

Beste vrienden

Wat heden  is, is morgen niet meer wordt al eens hardop gedacht. Vandaag  meer en meer. Alles evolueert razendsnel . Hoe het vroeger was is voer voor nostalgie maar helemaal geen item  meer voor de huidige  generaties.

Toch voel ik me bevoorrecht al meer dan 50 jaren mee te draaien in deze veranderende wereld. De standaards van de laatste decennia van de vorige eeuw, toen je nog uit je zetel moest om iets te kopen of een reis te boeken laat staan een boek te lezen zijn met de mogelijkheden die we vandaag hebben haast middeleeuws maar het heeft medesalniettemin gevormd tot de persoon die ik vandaag ben. Wat kunnen relativeren en beseffen hoe vergankelijk alles is als je niet mee bent.
De mogelijkheden vandaag zijn bijna onuitputtelijk en dat boeit ( verwonderen is ook al weer passé) me keer op keer. De carroussel van miljoenen en miljarden die  omgaan in de sportwereld gaan dezelfde richting uit, tot voor kort vond ik het een beetje overdreven allemaal maar ook hier lijkt geen rem op te staan. Het onwezenlijke cijfer biljoen duikt al op in tv contracten.  Eureka !!!

100 miljoen € voor een voetballer was tot voor kort een gespreksonderwerp waar iedereen schande over sprak maar ergens toch weer een grens trok voor de echte toppers en de clubs die dat konden betalen, waarover werd onderhandelt en je dacht, ok het is dan maar zo. Sinds enkele maanden is van vandaag op morgen dat bedrag meer dan verdubbeld. Krankzinnig ? Niet meer , een mens went aan alles.

Uiteraard is dit voor opkomende clubs genre PSG of Man city en hun supporters  allemaal goed en wel op een schijnbaar onuitputtelijke bron te zitten.  Onfair, helemaal  juist maar je kan maar elf spelers opstellen en het is niet zo dat andere topclubs ‘ waaronder uiteraard  Liverpool FC, op droog zaad zitten.

Zij hebben ook mogelijkheden , niet onuitputtelijk maar zeker genoeg om niet achter te blijven. Doch helaas wordt niet in elk beleid even rechtuit voor sportieve evolutie gekozen. De marketing waarde van zo’n miljardentopper is belangrijker geworden of toch omtrent dan zijn sportieve inbreng. De beleving van de jongere supporters en toerist ook, zij willen betalen voor een vaak eenmalig spektakel, 

Veel Liverpoolfans zijn gefrustreerd om deze gang van zaken, men vergeet  dat zij het hart en de ziel zijn van de club, een heroïsche club, die zijn naam grotendeels dankt aan de toewijding, liefde en “way of life” van zij die de tickets wekelijks kopen, niet zelden  opofferingen en/of inspanningen doen om hun club te kunnen steunen.

Een mens went aan alles … maar hier word ik toch niet vrolijk van

Veel leesplezier
You’’ never walk alone

 
Tickets
Via groupsbooking zijn nog tickets verkrijgbaar voor de wedstrijd Liverpool vs West Bromwich Albion op woensdag13 december. Light of full membership is verplicht. Deadline alleen voor deze groupsbooking is 1 november. Ook zijn er voor deze wedstrijd nog 2 tickets beschikbaar zonder membership (prijs van de tickets € 77,50). Ook voor de Champions League wedstrijd Liverpool vs Spartak Moscow op 6 december  is er nog een ticket beschikbaar (prijs € 80,-). 
Bestellen via de website.  Zie ook de voorwaarden
Er zijn enkele wijzigingen in de voorwaarden van de volgende ticket verkoop
1.Leden die samen reizen kunnen via 1 formulier kaarten aanvragen maar dienen wel te vermelden met wie ze gaan. Er geldt dus geen verplichting meer voor individuele inschrijvingen. De aanvrager wordt het contactadres en krijgt ook de totale factuur.
2.Leden die kaarten aanvragen voor mensen die nog niet lid zijn worden in eerste instantie niet in behandeling genomen
3.Bestuur kent te kaarten pas na 5 werkdagen definitief toe, in verband met de meest optimale verdeling van de    kaarten. 
4.Het bestuur heeft het recht om af te wijken van de volgorde van binnenkomst van aanvragen, als hierdoor meer  leden wedstrijden van Liverpool FC kunnen bezoeken.
Belangrijk: Rond de ticket verkoop kan het bestuur niet direct antwoorden op vragen. Leden die vragen hebben moeten zich zo snel mogelijk vooraf bij ons melden. Let op! We kennen vooraf geen kaarten toe.
 
Enquête: 
Prijzen verloot onder de inzenders:
1e prijs  Bengt Meiberg Bal gesigneerd door Phil Thompson
2e prijs  Wilfred Krist     Liverpool shawl de Kop
3e prijs  Rijk van Dijk     Sleutelhanger.
 
Website
De stand van de Alsin toto staat op de website onder  menupunt Alsin.
 
Meetings:
Tijdens de wedstrijd Liverpool vs Everton organiseert de meeting commissie een meeting in Alkmaar. Verdere gegevens worden verstuurd per mail en geplaatst op  facebook en de website.
 
 

Jürgen Klopp is een bouwer. Of hij krijgt de tijd om wat moois neer te zetten op Anfield. Hoe lang dan?

 Ik weet even niet meer wat ik er van moet denken. Want in het huidige voetbal hebben de meeste clubeigenaren niet zo heel veel geduld meer. Een beetje voetballer is na een paar seizoenen wel weer naar een andere club verkast. En dan hebben de meeste voetbalfans het over gebrek aan clubliefde. Rot toch op met die jeukterm! Clubliefde is dood! Uit de tijd dat je nog met 15.000 man (of nog méér) een staantribune bevolkte, niet zeurde over een pislucht of koude kroketten. Toen je dus nog allerlei onzin pikte, en niet bij het minste beetje tegenslag naar je smartphone greep om los te gaan op social media.
Fans hebben ook minder geduld, tegenwoordig. Want tijden veranderen. En de mentaliteit ook. Op én naast het veld. Trainers zijn sneller toe aan een andere uitdaging (alweer zo’n jeukterm), behalve als ze nóg sneller ontslagen worden. Of Wenger heten, en eeuwig krediet hebben.
Voorin is aardig ingekocht, er is volop keuze aan middenvelders. Talentvolle backs. Moreno (hij is er nog steeds…) heeft af en toe een goed moment. Centraal achterin is het by far een groot rampenfestijn. Het is nog niet zo heel lang geleden dat we ons vrijwel veilig waanden met Carra, Sami of een Hysén als slot op de deur. Zelf geef ik Matip nog wel het voordeel van de twijfel. Lovren heeft geen kruimeltje krediet meer over (van zijn winnende goal tegen Dortmund), en wie verlost Klavan uit zijn lijden?
De club heeft een hele zomer lang tevergeefs gegokt op van Dijk. Maar wat mij betreft hoeven ze niet nog een keer met een bak geld richting Southampton. Dikke middelvinger! Ga dan voor Stefan de Vrij, die inmiddels is uitgegroeid tot een goede verdediger met overzicht. Je zou je alleen af kunnen vragen of hij het veel hogere tempo van de Premier League aan kan.
Het is net of Klopp verdedigen een vies woord vindt. Nou, de halve Premier League komt er mee weg. En een plan B is er ook niet, als aanval en middenveld het laten afweten. Dit stukje tik ik na de bekersof tegen Leicester. Die ploeg speelde ook bij lange na niet met de vaste basis elf. Maar toen Coutinho gedoucht had, was het verschil meer dan pijnlijk groot.
Een team opbouwen doe je vanuit je verdediging. Je last line of defense moet gewoon goed zijn. En je keeper al helemaal. Ik vond Ward zelfvertrouwen uitstralen tegen Leicester. Zou hem zo weer neerzetten. Mignolet is dan een goede tweede doelman. Laat Karius lekker iets met mode gaan doen, of zo. Daar is hij waarschijnlijk beter in.
Eindigt Liverpool weer in de top-4? Dan moet er nog heel wat gebeuren. Want tegen manyoohoo, Chelsea en Spurs heb je met het huidige voetbal echt een probleem. En van Man City win je niet, ook niet met 11 man. Het gekke is: de selectie is breder dan het in jaren geweest is. Maar de kwaliteit is slecht verdeeld. En soms nóg verder te zoeken. Maar het zal vast weer goed komen.
 

 

AUDI CUP MUNCHEN 2017

Onze vakantie stond al een hele tijd vast en zou ons richting Italië brengen.

Mooi dat op de route “toevallig” Munchen ligt en dat onze Reds daar een toernooi gingen spelen. Via Alsin tickets aangeschaft (Thanks Alsin!) en van tevoren in een buitenwijk van Munchen een hotel geregeld. 2 augustus was onze wedstrijddag, een dag van tevoren hadden onze jongens de gastheren een 0-3 nederlaag bezorgd,de verwachtingen waren dus enigszins hooggespannen,dat het een vriendschappelijk iets is doet daar niets aan af. De Deutsche Autobahn is ook niet meer wat het geweest is…vielen Baustellen en ongegeneerd de pedaal tot de max duwen kan meer niet dan wel. Hoe dan ook het zou een prettige (en bloedhete) dag worden,altijd leuk om de boys weer live te zien. Na een rit van een uurtje of 7 in Munchen aangekomen en ons geinstalleerd in hotel La Maison.Enkele uren later met zoonlief een taxi geregeld en op weg naar de Allianz Arena.

De taxichauffeur hield het eerste kwartier een lyrisch betoog over zijn Bayern totdat hij zag dat ik echt een ander logo op mijn rode shirt had…best wel grappig hoe iemand ergens helemaal in opgaat, vriendelijke man overigens die wel wees op de makke als je een wedstrijd van Bayern wil bezoeken.Stau…(file)…Mocht je ooit daar eens gaan kijken is de U-Bahn een veel betere optie. Ook na de wedstrijd stapt iedereen hierin (gratis) en ben je zo weg.
Na een minuutje of 20 zijn we er, althans je wordt gedropt op de plek waar alle bussen, taxi’s, auto’s etc. samenkomen. Je moet dan nog een 500 meter een open vlakte oversteken (voetgangersgebied) waarbij de Allianz Arena steeds groter en imposanter wordt. Ik was er al eens geweest en ik moet zeggen dat het toch 1 van de mooiste stadions is waar ik ben geweest (okee op 1 na he!)
De Schlauchboot zoals de bijnaam luidt heeft een capaciteit van 75.000 .De verlichting van de gehele buitenzijde kan in 3 kleuren : rood voor Bayern, blauw voor 1860 Munchen en wit voor interlands van die Mannschaft.
Heeeeeeeel veel rood om ons heen, vriendelijke mensen, goede voorzieningen voor wat betreft eten en drinken (binnen niet, bedragen moeten op een arenacard aangeschaft en dan is het aanschuiven in de lange rijen voor Bier und Bratwurst)

Veel Bayern supporters lopen ook in de traditionele Lederhose leuk om te zien, nog leuker zouden dames in Dirndl jurkjes zijn geweest maar helaas…Uiteraard ook bij deze club een voucher uitprinten en een barcode inlezen om het stadionterrein te betreden.Kaarten voor blok 323 (bovenste ring) dus evenveel traptreden omhoog leek het wel, na de vakantie maar eens wat aan de conditie gaan doen…Uiteindelijk plekje gevonden en werd ons eerst de wedstrijd om de 3e plaats voorgeschoteld Bayern tegen Napoli en oei oei oei, Bayern deed niet echt aan klantenbinding, stellen een B-team op en worden helemaal scheelgetikt door Napoli. Coulibaly beest van een verdediger, waarom hoor ik die nooit in transfergeruchten? Verder hadden Mertens en Hamsik er wel zin in. Eindstand 0-2 en de gastheren zoeken met het schaamrood op de kaken en onder hels fluitconcert de kleedkamer op.

Bring on the Reds
Tijd voor de finale, zeer benieuwd wat Klopp op het veld zet, Sturridge een dag van tevoren weer (knullig) geblesseerd geraakt.

En idd het wordt niet het sterkste elftal (ook niet bij Atletico trouwens),zo zijn er basisplaatsen voor Ward, Flanagan, Gomez, Woodburn en Solanke.Het tempo wordt ook een beetje aangepast aan de hitte en iedereen is vriendelijk voor elkaar zowel op het veld als op de tribunes. Ondanks een licht overwicht komt Liverpool toch op achterstand in de eerste helft. In de 2e helft wordt bijna het hele team vervangen en verschijnen ook jongens als Ejaria en Kent (dat wordt er 1 voor de toekomst!) evenals Origi voor wie ik het donker inzie qua speelminuten dit seizoen. De wisselwerking tussen Grujic en Firmino valt erg op, vinden elkaar veelvuldig in de combinatie, aankoop Andy Robertson maakt een hele degelijke indruk, zeker geen verkeerde aankoop volgens mij. Bij Atletico valt nog El Nino nog in en krijgt (toch) van de LFC supporters ,die ook hier in ruime mate aanwezig zijn, een applaus.In minuut 83 worden de inspanningen van onze mannen beloond en verdienen een penalty die omgezet wordt door Firmino. Eindstand 1-1,verlengingen doen ze niet aan, gelijk maar penalty’s schieten.
Hier mist alleen onze aanvoerder die hem wel erg nonchalant neemt,4-5 dus en een 2e plaats op dit prestigieuze toernooi is een feit. Geen drama natuurlijk, leuk om de Reds weer live te zien.

Benieuwd naar dit seizoen ,het zal met deze ploeg een zware kluif worden om een rol van betekenis te spelen om het kampioenschap. Blijft Coutinho? Komt er nog een verdediger van internationale klasse bij? Lallana alweer 3 maanden weg, Sturridge maar weer eens geblesseerd, Emre Can en Origi beetje stilgevallen in hun ontwikkeling etc.

Hoe dan ook, het wordt weer een enerverend seizoen, blij dat het weer gaat beginnen.
Come on you Reds!
Groet Perry

 
 

Naam: Ronald Boelhouwer
Geboren: 3-3-1972
Beroep: SAP Consultant.   
Woonplaats: Den Haag.
Fan sinds: 14 Mei 1988 FA cup bekerfinale Liverpool – Wimbledon
Waarom fan van Liverpool: Geen idee. Is iets gevoelsmatig.
Beste Liverpool speler ooit: Kenny Dalglish
Beste speler huidige selectie: Coutinho
Grootste talent huidige selectie: Trent Alexander- Arnold
Wie moet er komen bij Liverpool en waarom: Een keeper die punten pakt, een CV die leidt en een spits die iets teweeg brent (ala Costa)  
Welke speler mag weg van je en waarom: Klavan, zwaar onder de maat
Mooiste voetballied: Sunshine on Leith (Hibernian FC)
Hekel aan: Mensen zoals José Mourinho
Favoriete Liverpool moment: Tweede helft CL finale tegen Milan
Eerste keer op Anfield: Tegen Spurs 0-0 (6 februari 2012)
Favoriete Liverpool elftal aller tijden: Clemence, Neal, Thompson, Hansen, Ray Kennedy,  Souness, Gerrard, Heighway, Dalglish, Rush, Keegan,
Wil je nog wat kwijt: Nee

 

 
 
 
Spartak
Een visum naar Rusland blijft tijdrovend en duur. Immigratie naar de voormalige USSR blijft dan ook een huzarenstuk, misschien een idee om ook zo’n visum bij ons in tevoeren. Aan de douane ben je algauw drie kwartier tot een uur bezig maar eens je over de grens bent is Moskou best wel de moeite waard. Alles goed geregeld en de mensen zijn vriendelijk, toch diegene die vriendelijk willen zijn !
 
Rekeningen moeten altijd extra gecontroleerd worden maar dat is in Italië  zeker zo.
We vertrokken op maandag om 9.00 uur bij mij thuis richting Keulen waar ons vliegtuig richting Moskou vertrok om 14.40. Enige zorg was dat we nog niet wisten waar en hoe we onze tickets gingen krijgen van Liverpool FC. Mijn vriend Marc was tegen Burnley bij Anfield maar kreeg toen de tickets niet mee om één of andere reden zouden ze pas de dinsdag daarop verdeeld worden. Op vrijdag besloot ik nog eens te bellen hoe en waar en kreeg ik als antwoord dat ze dat zelf nog niet wisten en ik mails en website in de gaten moest houden. Oke het is niet de eerste keer dat ik lang op mijn kaartjes moest wachten maar toen wist ik al wel waar ze waren.
Die maandag tijdens de rit naar Keulen nog maar eens gebeld en toen wisten ze nog van niets waar op te halen, nu voelden ze zich zelf wel wat gegeneerd dat het allemaal zo lang duurde maar er zou spoedig een oplossing komen en ze verontschuldigden zich uitgebreid dat het zo moest lopen.
Met Pobeda Airlines dus minutieus opgestegen richting Moskou. De eerste keer met deze maatschappij, een lowcost van de Aeroflot Group, maar niets verkeerds aan. Sober, geen maaltijden, drank en tax free maar wel gratis bekertjes water. Om te overleven heeft een Liverpoolsupporter niet meer nodig. Ik was zelf al van de vorige nacht aan het werk geweest en dus wel wat moe maar slapen in een vliegtuig lukt me meestal niet  Terwijl er links en recht van mij lustig op los geknord werd zat ik dan maar mijn krant te lezen.
Na aankomst de grensformaliteiten, wat op zich meevalt, alleen kan het gebeuren dat je hier veel tijd verliest in de queue. Grappig was wel dat gezinnen met kinderen de rij mogen voorbijsteken en nadat er zo al drie waren voorgestoken werd het vier Scousers die voor ons stonden toch te veel en wezen het vierde gezin terug de rij in. Zij stonden perplex om zoveel gezag  en durfden niet meer te bewegen,  wij zijn dan zelf ook maar mee doorgeschoven, ik weet niet of ze er nog lang gestaan hebben.
Met de Aero express richting Moskou, het was ondertussen toch al bijna 20.00 uur ginder, een uurtje later dan bij ons en iets na 21.00 uur zaten we in het hotel. Zo als we gewoon zijn ginder met de goedkopere lag dit helemaal ergens verborgen in een steeg maar ditmaal had ik zelf een gedetailleerd plan getekend en hadden we het vlug gevonden, ik herinner me vorige trips naar Moskou en Sint Petersburg dat we na lang zoeken het hotelletje niet vonden en besloten een taxi te nemen, maar de chauffeur wees ons erop dat we er vlak bij waren. Het heeft toch iets, die kleine, niet zo comfortabele, maar goed voorziene hotelletjes in Rusland.
We trokken te voet richting Red Square waar we enkele vrienden zouden ontmoeten. Het was alweer bijna middernacht toen we de pub betraden en onze eerste Russische pint tot ons namen. Bij het binnenkomen uitgebreid gefouilleerd en de raad meegekregen ‘ don’t touch the girls”. Me afvragend wat hij bedoelde werd me dit al gauw duidelijk. Het bier was goed en de animatie voortreffelijk, mijn chocolats waren weer populair, bij Scousers voor foto’s voor de lady’s iets sensueler tot ik op een originele manier een whisky kreeg aangeboden . I love Moskou
Daarna nog iets gaan eten, wat gedronken tot we rond 3.00 uur toch maar besloten dat het genoeg geweest was en met de taxi richting hotel keerden. Dit was eerst niet de bedoeling maar zoals eerder aangehaald zijn niet alle russen even eerlijk met de rekeningen en na wat discussie en de correcte prijs te hebben betaald was het toch aangeraden ons zo snel mogelijk uit de voeten te maken.
Ik had ondertussen de langverwachte mail gekregen waarop stond waar en wanneer de tickets dienden opgehaald. Dinsdag morgen een wandelingetje, wat snuisterijen voor het thuisfront en een cd van Pink Floyd voor ondergetekende die nog ontbrak in mijn collectie, een telefoontje van Liverpool Footbal club of ik mijn mail ontvangen had en ik nog vragen had, ze verontschuldigden zich nogmaals en vertelden dat het moeilijk was om inlichtingen te verkrijgen van Spartak kant. Appreciatie. Dit is wat ik gewoon ben van Liverpool maar nu duurde het toch lang, blijkbaar buiten hen om. Terug aanbeland bij het Rode plein met  een beetje een droge keel ,dan  maar weer aan het bier gegaan . Een flauw zonnetje, gezellig op het terras, wat socialising tot op een gegeven moment zich iets affronterend  voordeed, jongens van ITV vroegen of ze wat mochten vragen wat  Liverpool supporters deden voor de match en of we al Mancs hadden ontmoet. Ze hadden echter geen permissie om met een camera te filmen op het rode plein en deden het dan maar met hun mobieltje. Net daarna kwam Stan Collimore met een team om te filmen en een interview en zij hadden wel permissie en een camera bij. De jongens van ITV blaasden stilletjes de aftocht met hun mobieltje. In de London pub , waar ze aardig wat Belgische bieren hadden nog fish and chips verorberd en dan met de metro richting Spartak.
Het was nog ruim op tijd maar we moesten onze tickets nog ophalen en van Russische supporters vernomen dat er maar één weg richting stadion gaat en het wel druk kon zijn.
Alles goed en wel verlopen, tickets vlot afgehaald, weinig Engels maar veel meer Russisich bij the away end.Een zeer modern en mooi stadion met alle faciliteiten, ook vlot binnengeraakt, Niet zoals we eerder meemaakten bij het stadion van Locomotiv waar we ons nog in de oude Sovjet Unie waanden, blijkbaar hebben ze lessen gekregen in afwachting van de wereldbeker volgend jaar.
De wedstrijd zelf was een grote frustratie, je moest al meer moeite doen deze wedstrijd niet te winnen met de vele kansen die we kregen. Maar soit.
Het is weer voorbij, Moskou was een zeer  leuke trip, zoals gewoonlijk is voetbal niet het allerbelangrijkste bij European aways, maar plezier maken en een goede tijd hebben.
Op naar Maribor binnen drie weken!
You’ll never walk alone
Marc
 
 
 
Liverpool de geschiedenis van de stad
.De stad die haar naam aan de voetbalclub gaf.
Verhaal heeft al jaren eerder in onze magazine gestaan, maar het leek mij interessant voor de nieuwe leden die Liverpool bezoeken. (Herman).

De stad Liverpool begon als een  getijde haven bij de Mersey en is in 1207 gesticht door de Koning Jan zonder Land de broer van Richard Leeuwenhart (en bekend van Ivanhoe en Robin Hood). Er kan een gehucht Liverpool geweest zijn voor die tijd, maar het wordt niet genoemd in het Domesday Book (1086).De koning had net Ierland veroverd en had een haven nodig om zijn troepen te vervoeren en te bevoorraden. Hij stichtte daarom in 1207 een markt, het St.John’s Market dat nog bestaat, en zodra er een markt is die begint te lopen komen vanzelf de kooplui en de arbeidslieden. Naast de wekelijkse markt gaf hij de burgers van Liverpool een jaarlijkse beurs en een beurs zou kopers en verkopers uit heel Noordwest Engeland aantrekken. John verdeelde de grond in percelen, burgages genoemd in Liverpool, en nodigde mensen uit om daar te komen wonen. In 1229 gaf de koning Liverpool nog een charter, deze gaf de kooplui het recht om een gilde te vormen om hun belangen te beschermen. De  gilden kozen een van hun tot baljuw die voor de dagelijkse belangen van de stad zorgden. In 1351 is de eerste vermelding van een burgemeester voor Liverpool. Liverpool was zelfs voor de normen van de middeleeuwen een kleine stad en had hoogstens 1200 inwoners. Veel van deze mensen waren landbouwers en vissers, maar er waren ook handelaren en ambachtslui zoals brouwers, smeden, slagers en timmerlieden. Een kleine stroom liep naar de Mersey en in dat stroompje was een watermolen voor het malen van graan. Ierland was in de middeleeuwen de belangrijkste handelspartner van Liverpool. Er werden huiden geïmporteerd, terwijl ijzer en wol werden geëxporteerd. Ondanks zijn kleine formaat verzonden Liverpool 2 Kamerleden aan het Parlement in 1295.Vreemd genoeg had Liverpool geen eigen parochiekerk maar een kapel (Een kapel is een soort van dochter’ kerk die afhankelijk is van een parochiekerk in de omgeving).De eerste kapel was de kapel van St Mary del Quay, deze werd gebruikt tot 1355. Toen werd de kapel van Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Nicolaas gebouwd op land dat toebehoorde aan de Hertog van Lancaster. Sint Nicolaas is de beschermheilige van zeelieden, wat uiteraard wenselijk was voor een havenstad als Liverpool. Op de hoek van de Chapelstreet en de Wapping staat nu nog de St. Nicolaaskerk. In 1235 was er een kasteel in Liverpool. In1715 werd besloten de laatste resten hiervan te slopen en een kerk op deze plaats te zetten, deze werd in 1825 gesloopt en een nieuwe kerk werd gebouwd. In 1899 werd deze gesloopt en werd het Victoria monument op deze plaats gezet. •