April 2018

Inhoud

Mededelingen van het bestuur
Alsindag
De column van Joop
Wist je dat
Kopite in vieuw
Lights off
Nieuwe sponsor
Liverpool de geschiedenis van de stad

Beste vrienden

Weet je, een vraag die me geregeld gesteld wordt als ik in Liverpool, op vakantie of zomaar ergens ben is waarom Liverpool ? Als Belg komt dat misschien bij UKers wat onnatuurlijk over maar het antwoord is mij vrij simpel. Hoe gebeurd zoiets? Mijn vroegste herinnering gaat naar midden jaren 70. Keagan was mijn eerste idool en de magische sfeer op Anfield, de golf die door de Kop ging bij elk doelpunt. Onbewust heeft dat een band gesmeed die eigenlijk nooit meer is weggegaan.

Nu , 40 jaar later is het meer geworden. De contacten met LFC, Scousers, Evertonians and Liverpudlians, het heeft allemaal iets vriendschappelijk, ik zou zeggen familiaal. Liverpool is dan ook niet zomaar een voetbalploeg, het is een instituut in de positieve zin van het woord. Al hetgeen errond hangt ademt betrokkenheid uit met The Kop als rechtvaardige rechter.

We zitten in de kwartfinale van de Champions League, toch het hoogste podium in de wereld. Ik volg gedurende vele jaren Liverpool doorheen Europa en ik ken het verschil tussen dit en de Europa League. Dat zijn wel leuke verplaatsingen maar je merkt aan alles dit tweede klasse is. De aandacht, het respect dat krijg je in de Champions League.  Toch een beetje spijtig dat de volgende European away zowat de kortste verplaatsing mogelijk is, we doen ze met de bus. De twee overgebleven PL teams moeten onderling uitmaken wie doorstoot naar de semies, het wordt ongetwijfeld boeiend en leuk voetbal maar dit was eigen lijk het team dat ik het liefst in de finale had .

In het weekend van 2 juni staat zoals iedereen ongetwijfeld al heeft aangestipt in zijn agenda de Alsindag 2018 gepland. De organisatie en invulling van het weekend staat al vast en de inschrijvingen lopen momenteel, via de website vind je alles terug en de inschrijvingen lopen momenteel. Er is wederom het 5 a side tournement, de prestigieuze Alsin cup dat al volledig is volgeboekt en waar nu al enkele teams op de reserve lijst staan, de football clinics voor de jeugd staan geprogrammeerd gegeven door ervaren LFC Foundation coaches, nieuw dit jaar is een darts tournement waarop iedereen, voor de fun of voor de prijs, kan inschrijven, de bbq , de finale van het darts en een feestavond sluiten de dag af. Special guest dit jaar is David Fairclough, onze supersub uit de jaren 80 die heel wat beslissende doelpunten op zijn palmares heeft. David staat het ganse weekend tot onze beschikking, een zeer toegankelijke man en een waardig vertegenwoordiger van Liverpool Football club.  Liverpool is zelf op de hoogte van onze organisatie en ze verwachten een uitgebreid verslag en foto’s van dit evenement. Hierbij doe ik een oproep aan jullie allemaal, hou die datum vrij en zak massaal af naar Rotterdam op 2 juni, er is voor ieders wat te doen en je zal er een super gevoel aan overhouden, zeker weten.

Dit maal heb ik toch ook een spijtige mededeling, Herman , een man van het eerste uur, heeft , om gezondheidsredenen, beslist het rustiger aan te doen en zijn taken over te dragen.  Dat het serieus is mocht ik vorige week donderdag ervaren toen ik bij hem was. Ik heb hem nooit eerder zo overtuigd gezien van iets en zeker niet zijn voornemen om alles over te dragen. Hij is als het ware Alsin, hij kent alle details van de vereniging, wat wettelijk allemaal nodig is, hij kent alle leden met naam en toenaam  en bovenal is hij iemand op je onvoorwaardelijk kan rekenen.

Langs deze weg wil ik Herman, namens alle Alsinleden en ook de vele mensen die Herman via Alsin kennen steunen en bedanken voor al  hetgene wat hij heeft verwezenlijkt en nog  gaat verwezenlijken.

Bedankt Herman en veel sterkte, het volgende zinnetje is voor  jou
You’ll never walk alone
Marc

 

 
Penningmeester:
Half mei worden de mails weer verstuurd voor betaling van de contributie.
In mei incasseer Liverpool ook de bijdrage voor de membershipcard. Als dat gebeurt stuurt dan de kopie van de bevestiging van betaling door naar penningmeester@liverpoolfc.nl.
Ik wil iedereen bedanken voor de samenwerking in de 16 jaar dat Alsin bestaat. Heb het altijd met prlezier gedaan en heb mooie herinneringen aan deze tijd.
 
Tickets:
Voor de laatste wedstrijd van het seizoen hebben we in de groepsboeking nog 1 ticket over.
 
 
 
Alsindag 2018
2 juni 2018 is het weer zover; de Alsindag! Met een clinic voor de jeugd , 5-a-side toernooi, een darttoernooi, David Fairclough als legend, een BBQ en een feestavond met als band The Buzz!

Kom allemaal genieten van een gezellige dag met andere leden, een heerlijke BBQ, een swingend feest en natuurlijk de aanwezigheid van een legend!

De toegang is gratis als je komt aanmoedigen tijdens de clinic of het 5-a-side toernooi. Als je meedoet aan de activiteiten zoals de meet & greet, BBQ en/of feestavond dan zijn hier wel kosten aan verbonden. Kijk op info voor inschrijving  voor de Alsindag

Voetballen of darten

Een Alsindag zonder Alsinteam kan natuurlijk niet! Schrijf je daarom ook in als voetballer voor ons eigen team! Inschrijven kan door een mail te sturen naar organisatie alsindag 

Niet zo’n goede voetballer, maar kun je wel een pijltje gooien? Doe dan mee aan het 1e Alsin darttoernooi! Deelname is gratis! Neem je eigen dartpijltjes mee en kom gooien voor de winst! Inschrijven voor het darttoernooi  kan door een mail te sturen naar organisatie alsindag

Vrijwilligers gezocht

Zonder enthousiaste vrijwilligers geen Alsindag! Daarom zijn we nog op zoek naar helpers voor de hele dag. Daarnaast hebben we ook nog een tekort aan scheidsrechters. Wil je 2 juni komen helpen? Meld je aan bij het bestuur door een mail te sturen naar organisatie alsindag

Tot 2 juni!

De organisatie Alsindag

Clinics


 

 

Even mijn vorige stukjes doorgelezen, voor ik aan deze begon. Een beetje columnist doet dat, ik dus ook. Want voor ik het weet, tik ik wéér over aankopen die nog steeds missen, het wisselwanbeleid van Jürgen Klopp of die wanorde in de verdediging. Dat laatste gebeurt toch weer, trouwens. Geheid. Sowieso, omdat me meteen te binnenschiet dat in mijn laatste 3 hersenspinsels steeds de naam Virgil van Dijk viel. En die mag nu zeker niet ontbreken.
Maakt de duurste verdediger ooit nu echt het verschil, achterin bij The Reds? Bijna. Het hangt er vanaf tegen wie er gespeeld wordt, en/of wie er naast Virgil staat. Tegen Everton was het fijn debuteren op Anfield. Het bezoek van de koploper liep zonder hem net goed af, maar die maandagavond bij Swansea deelde hij mee in de malaise. En dat werd nog erger tijdens die bekersof tegen West Bromwich Albion. Je weet nog wel, met die videoref momenten. Leipe avond.
Virgil haalt het volgende seizoen wel. Mag ook effe, voor dat bedrag.  Ik vraag me nog wel af wat de directie dacht, toen het aankoopbedrag definitief werd. Wat dat verdien je nooít meer terug. Nou, misschien als je Salah en Firmino verkoopt. Want vooral voor die Egyptenaar gaat flinkt afgetikt worden. Maar Virgil, wie heeft hij volgend seizoen naast zicht? Matip? Die zou het kunnen worden. Heeft het inzicht, maar moet zijn instapmomentjes nog wel wat beter uitkiezen. Klavan is leuk als invaller. Zou bij een club in de lagere regionen zeker een vaste basiskracht zijn. En Lovren zakte me daar toch door het ijs tegen Manchester United…. als een te zwaar beladen oplegger in een aflevering van Ice Road Truckers. Klopp had dit beter moeten zien, die middag. Lovren had als een magneet achter en bij Lukaku moeten blijven, maar die 2 keer dat hij te laat was, waren fataal. Die mag komende zomer naar een andere club gaan kijken. Verwacht ik.
Wat Klopp hopelijk ook in zijn evaluatie heeft meegenomen, is dat er helemaal niets werd gedaan met alle aangeboden ruimte , tijdens het eerste kwartier op Old Trafford. Tussen het middenveld en de verdediging van de aartsrivaal kon je vliegtuigen laten landen, maar The Reds waren totaal niet effectief aan de bal. Juist nu werd een targetman wel heel erg gemist. En aan de overkant wisten ze wél waar ze een steekpass kwijt konden.
Valt er nog wat positiefs te melden? Zeker wel. Effectief voetbal was er op bepaalde momenten tóch wel.  Zoals tijdens de uitbeurt bij Porto. Een paar met dodelijke precisie uitgevoerde counters, en de kwartfinale was al bereikt. Waar nu Manchester City wacht. Ook al speel je eerst thuis, je bent echt niet kansloos tegen die ploeg. Dat heeft die 4-3 wel laten zien, en dat was trouwens zónder Virgil achterin, zei ik net ook al. Dankzij die fijne internationale voetbalkalenders wordt alles lekker dicht op elkaar gespeeld. Weinig rust, amper hersteltijd. Maar dat was vroeger ook geen probleem. De sterksten staan nu wel op.

 
 
 

Een nieuwe Anfieldroad?

Het blijft grappig: lopend in Amsterdam in de wijk van het voormalig Ajax-terrein de Meer. Tussen 1998 en 2002 is op de plek waar het vroegere Ajaxstadion stond een woonwijk herrezen met een kleine duizend woningen. Om de herinneringen aan het verleden levend te houden is er een Esplanada De Meer in de wijk. Ook zijn er straten vernoemd naar een aantal stadions waar legendarische wedstrijden werden gespeeld: zo is er een Delle Alpihof, Bernabeuhof, Wembleylaan, Stade de Colombes, Praterlaan en dus ook een Anfieldroad!

 

 

Naam: Kees Kastelein
Geboren: 8 april 1970
Beroep: Financial specialist
Woonplaats: Harmelen
Fan sinds: 2010
Waarom fan van Liverpool: in 2009 naar Man Utd – Liverpool geweest en het werd 1-4. De dag er op naar het museum en ik was verkocht, staand tussen de 5 europacups 1.
Beste Liverpool speler ooit: uiteraard Steven Gerrard
Beste speler huidige selectie: Mohamed Salah
Grootste talent huidige selectie: Ben Woodburn
Wie moet er komen bij Liverpool en waarom: Een nieuwe creatieve nummer 10 en nog 2 grote sterke verdedigers a la van Dijk.
Welke speler mag weg van je en waarom: Simon Mignolet, een keeper mag ook wel eens punten pakken voor de club.
Mooiste voetballied: YNWA
Hekel aan: Nederlandse supporters die walgelijke taal uitkramen tijdens een wedstrijd.
Favoriete Liverpool moment: YWNA horen vlak voor de wedstrijd en bij voorkeur tegen Man Utd. Dan sta je toch al 1-0 voor?
Eerste keer op Anfield: Liverpool – Everton 2010 met winnende goal Dirk Kuijt
Favoriete Liverpool elftal aller tijden: heb te weinig kennis om dat goed te bepalen maar het elftal van Istanboel 2005 had wel heel veel veerkracht. Maar ach, met zo’n captain.
Wil je nog wat kwijt: Ik mis Philippe Countinho. Dat was voor mij een speler om naar het stadion te gaan. Altijd de drang om naar voren te voetballen, een prachtige steekpass en een geweldig schot. Ik zou graag nog een keer naar een FA cup finale willen op Wembley met Liverpool. En als laatste een compliment aan het bestuur van Alsin. Chapeau!

 
 

Dit keer een mooie bijdrage van Marco Knikkenberg. 

Het was april 1982 toen Liverpool op Anfield moest aantreden tegen Stoke City. Halverwege de eerste helft was de wedstrijd van verveling al niet meer om aan te zien. Liverpool leidde vroeg in de wedstrijd  met 1-0 (Alan Kennedy). Stoke posteerde daarna tien spelers voor hun eigen goal waardoor het nagenoeg onmogelijk werd nog een doelpunt te maken. Voor Liverpool bleef er weinig anders over dan de bal rond te spelen en in de ploeg te houden, loerend op een doorbraak. Voetbal dat op het vaste land perfect paste, maar in Engeland absoluut niet kon.
De machtige Kop werd steeds ontevredener, dat bleek uit een toenemend aantal activiteiten die niets met voetbal te maken hadden. Zoals het wijzen naar de lucht en dan met z’n allen roepen: “it’s a bird, it’s a bird” als een zeemeeuw traag over Anfield vloog. Er werd ook al heel wat afgepraat en geritseld, men hield elkaar redelijk zoet. Maar toen er weer een vuurpijl van een Stoke verdediger recht in de handen van Liverpool doelman Grobbelaar landde raakte de menigte geladen. The Kop begon met langzaam handgeklap en begon een spreekkoor dat voor het eigen elftal bedoeld was: “You need a job, youneed a job, a proper job.” Dit was een grote belediging in de stad die ongeveer het hoogste percentage werklozen had van heel Groot-Brittannië. Welk baantje dan ook was beter dan helemaal geen baan, zelfs als het betekende dat je een afvalberg moest napluizen op spullen die hergebruikt konden worden zoals ze in de grauwe voorstad the Wirral, deden. Tegelijkertijd jouwden ze iedere Stoke City-bal uit en gaven hemde “You’re shit, you’re shit, you’re f#cking shit” behandeling. Zonder twijfel begonnen de Liverpool spelers op het veld zich van lieverlede behoorlijk ongemakkelijk te voelen, maar er was geen eenvoudig tactisch antwoord op de patstelling waar zij zich nu in bevonden. En tenslotte wonnen ze en daar was het toch allemaal om te doen of niet? Nou, niet helemaal. Niet aan de Merseyside in ieder geval. Er moet niet alleen gewonnen worden, er moet met grote cijfers gewonnen worden. Per slot van rekening is dit Anfield, dit is The Kop. Een van de meest angstaanjagende plekken van het Engelse voetbal en hoe denken die spelers dat dit zo gekomen is? Niet door een beetje vriendelijk aan te klooien, Niet door de bal lekker rond te spelen. Nee, aan de Merseyside is het elftal wat aan de supporters, aan The Kop verplicht. Je staat daar in het krijt en je geeft dus alles wat je in je hebt. En het allerbelangrijkste is dat je aanvalt en doelpunten maakt. The Kop spande zijn spieren, probeerde een afgeschreven patiënt tot leven te wekken maar voor het eerst in jaren werkte het niet. Stoke City hield stand en Liverpool maakte zich er niet druk om of was niet instaat er tegenaan te gaan. De bal zelf was op een uitgebreide vakantie. Uiteindelijk daalde er een ongewone stilte op Anfield neer. Supporters waren met schreeuwen en zingen opgehouden. Alleen het serene geluid van een bal die door de lucht vloog en het publiek dat rustig ditjes en datjes besprak over thuis of over het werk. Het was een lenteavond, de schemering viel nog vroeg, de lichtmasten brandden, de lucht was mild en in de verte zongen vogels. Het werd nog stiller, ten slotte klonk alleen nog het rustige gepraat van 46.000 mensen. De Liverpool coach Bob Paisley riep wat ter aanmoediging vanaf de zijlijn. Zijn stem leek wel een trompet. Het maakte niets uit. En toen, net voor rust hield iemand op de hoofdtribune het niet langer uit. Hij vouwde zijn handen om zijn mond en riep over het veld terwijl zijn stem echode in de ruimte: “Dit is zo saai, doe alsjeblieft het licht uit.” Er was een rimpeling van gelach. The Kop haalde de schouders op, het werd maar half leuk gevonden. Maar toen het gelach was weggestorven klonk in de stilte een stem, ergens hoog van The Kop met een onvervalste Scouse-humor. De stem bevrijdde de spelers en brak de wedstrijd open. Hij veroorzaakte stormen van gelach op The Kop en dol gezwaai van sjaals en vlaggen. Hij klonk door heel Anfield en was duidelijk te horen op de radio. “Ben je gek,”riep een norse stem, “ik zit verdomme te lezen.

Liverpool won de wedstrijd uiteindelijk met 2-0 en werd dat seizoen voor de 13e keer kampioen van Engeland

 Nieuwe sponsor Alsin

VoetbalTravel sluit partnership met Liverpool FC Nederland

De populariteit en aandacht voor Liverpool FC onder Nederlandse voetbalfans neemt steeds verder toe. Jaarlijks reizen er duizenden voetbalfans vanuit Nederland af naar Liverpool om op het magische Anfield een voetbalwedstrijd live mee te maken. Vanuit VoetbalTravel zijn wij dan ook zeer blij dat we Liverpool FC Nederland kunnen verwelkomen als nieuwe partner. Als officiële Liverpool fanclub van Nederland speelt de organisatie volgens ons een belangrijke rol in de groeiende populariteit van voetbalreizen naar The Reds.

Via VoetbalTravel kunnen voetbalfans gemakkelijk een complete voetbalreis naar hun favoriete buitenlandse club samenstellen. Zowel de vlucht, wedstrijd als overnachting zijn inbegrepen in de voetbalreis. De keuzemogelijkheid voor de voetbalfan is groot; talloze vluchten van alle bekende luchtvaartmaatschappijen, per bestemming ruim honderd beschikbare hotels en natuurlijk zijn ook de zitplaatsen vrij te kiezen. VoetbalTravel biedt, naast voetbalreizen naar Liverpool, reizen aan naar alle Europese topcompetities. Hieronder vallen natuurlijk onder andere de Premier League, de Primera División, de Serie A en de Bundesliga.

Nieuwsgierig geworden naar onze website, of benieuwd naar alle voordelen van het reizen met VoetbalTravel? Neem eens een kijkje op onze website www.voetbaltravel.nl.

Sportieve groet,

Het team van VoetbalTravel

Liverpool de geschiedenis van de stad
 
deel 3:LIVERPOOL  in de 18e eeuw 

In het begin van de 18e eeuw  bezocht de schrijver Daniel Defoe  de boomende stad. Hij zei: ‘Liverpool  heeft een rijke, bloeiende en  groeiende handel in Virginia en Engels koloniën in Amerika. Ze  handelen rond het hele eiland (van  Groot-Brittannië), sturen schepen  naar Noorwegen, naar Hamburg en  de Oostzee en ook naar Nederland  en Vlaanderen (ongeveer moderne  België). “ 
In 1708 werd de Bluecoat School voor 50 arme jongens gebouwd. Het heette zo vanwege de school-
uniformen van de kinderen. De Koninklijke ziekenzaal werd opgericht in 1749. In 1754 werd een 
nieuw stadhuis gebouwd. Liverpool bleef snel groeien. Bij  het begin van de 18e eeuw was de 
populatie waarschijnlijk 5000 mensen. In  1750 was de bevolking van Liverpool 
20.000 mensen groot en in 1801 waren er 77000 inwoners. De meeste inwoners waren immigranten uit Ierland en Wales, veel van deze arme mensen woonden in afschuwelijke omstandigheden. De huizen waren overvol en vuil en de slechtste woningen waren de kelders onder de gebouwen. Vaak sliepen ze op stro omdat ze geen geld voor bedden hadden.

Het eerste dok in Liverpool werd gebouwd in 1715. Vroeger werden  de schepen gewoon vastgebonden  aan de wal, maar doordat de  haven drukker werd was dit niet  langer toereikend. In de 18e eeuw  werden er nog 4 dokken gebouwd  en Liverpool groeide tot de  derde grootste haven in het land  achter Londen en Bristol. Er werd  geprofiteerd van de groei van de  industrie in Manchester. De goederen van Manchester werden uitgevoerd via Liverpool. Vanaf ongeveer 1730 hadden de kooplieden van Liverpool enorme winsten uit de slavenhandel. De  handel vormden een driehoek. Goederen uit Manchester werden aan de Afrikanen gegeven in ruil voor slaven. De slaven werden vervoerd over de Atlantische Oceaan naar West-Indië en suiker werd dan teruggebracht van daar naar Liverpool.In de 18e eeuw werd de raffinage  van suiker een belangrijke industrie in Liverpool en ook. scheepsbouw  werd een bloeiende industrie Voor de schepen was veel touw nodig dus er waren de nodige touwslagerijen. De Mersey en Irwell werden uitgediept in 1720 en de Sankey Brook in 1755. 

De Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog begon in 1775. Het verstoorde eerst de handelsbalans van Liverpool. Uiteraard eindigde de handel met de kolonies zelf, maar dit betekende  ook dat Amerikaanse schepen de Engels koopvaardijschepen  die handelde met de West-Indië aanvielen. In 1778 Frankrijk, Spanje en Nederland de oorlog verklaard  aan Groot-Brittannië. Dat betekende 
dat schepen van Liverpool Franse, Spaanse en Nederlandse schepen kon aanvallen en hun lading confisqueren

Van 1748 patrouilleerden nachtwakers in de straten van Liverpool. In 1778 werd een apotheek geopend in John Street waar de armen gratis medicijnen konden krijgen •