Verslag; Villarreal - Liverpool F.C.

Foto Verslag; Villarreal - Liverpool F.C.
wedstrijdverslag donderdag, 05 mei 2022 // 12:48 uur

Verslag halve finale Champions League Villarreal-Liverpool 2-3 3 mei 2022

Vandaag de returnwedstrijd tegen Villarreal CF in de halve finale van de Champions League, nadat vorige week de thuiswedstrijd heel simpel met 2-0 werd gewonnen. Ik was zelf op Anfield met mijn zoon en de sfeer was magisch, zeker na de twee doelpunten binnen 2 minuten! Je zou zeggen met anderhalf been in de finale, maar het blijft oppassen natuurlijk.

Afgelopen zaterdag kregen Fabinho, Thiago, Trent, Salah en Konaté rust zodat zij vanavond weer in de basis konden starten. Becker, van Dijk, Robertson, Keïta, Mané en Jota behielden hun basisplaats. Bij Villarreal moet Danjuma de wedstrijd met een voetblessure missen maar daarentegen is Gerard Moreno wel weer fit genoeg om te starten.

Voor aanvang kolkt het Estadio de la Cerámica, het voormalige El Madrigal, als nooit tevoren. En na 4 minuten ontploft de boel! Liverpool is vanaf de aftrap niet bij de les en Villarreal komt al heel vroeg op de zo gewilde voorsprong. Een scherpe voorzet van Estupinan bereikt Capoue die vervolgens de bal compleet verkeerd raakt maar de bal valt zo voor de voeten van de zeer rappe Dia, die Alisson kansloos laat. Het valt op dat zowel Robertson als van Dijk niet kort genoeg op de tegenstanders zitten en compleet verrast worden. Meteen wakker geschud zou je denken maar niets is minder waar. Liverpool krijgt geen voet aan de grond en het valt voornamelijk op dat de passing uitermate slecht is. De anders zo precieze Thiago speelt de ballen te hard, te langzaam of niet in de juiste richting. En hij is niet de enige. Villarreal zet hoog druk en op het kletsnatte veld (vooral op de helft van Liverpool) houdt Liverpool de bal nooit lang in bezit. Het middenveld wordt overrompeld en verliest iedere tweede bal. Keita zwerft erop los en laat steeds zijn man lopen, Fabinho dito en is overal net te laat. De voorhoede zet niet zoals altijd collectief druk maar loopt vaak voor niks, geen aansluiting. Er worden nauwelijks kansen gecreëerd en komen gewoon niet aan voetballen toe. Wat een verschil met het Villarreal van een week eerder! We ontsnappen zes minuten voor rust aan een penalty. Lo Celso wordt door Becker onderuit gehaald of moeten we zeggen Lo Celso loopt tegen Becker aan? De verder prima fluitende Makkelie kiest gelukkig voor het laatste en kent geen penalty toe. Maar het blijkt uitstel van executie. Vlak voor rust wordt een diepe bal op rechts door Capoue onorthodox gecontroleerd. Robertson grijpt helemaal niet in en laat Capoue een voorzet geven naar de rand van de vijf meter lijn. Een ook al onoplettende Trent Alexander-Arnold ziet de invliegende Coquelin (nota bene een Gunners afdanker) over het hoofd en die kopt de verdiende 2-0 binnen. De wedstrijd is weer helemaal in evenwicht. Een absoluut onherkenbaar Liverpool in de eerste helft!

De rust komt aldus als geroepen en dan moeten we op de kunde van Klopp vertrouwen; in Klopp we trust!! Hij zal het team de weg moeten wijzen want er zit zand in de motor. En de peptalk samen met de gedane wissel Luis Diaz voor Jota heeft een positief effect.

Vanaf de aftrap ligt het initiatief bij de Reds. Er wordt eindelijk weer gevoetbald en dan zie je de vaste patronen weer naar boven komen. Het middenveld is de baas en Luis Diaz zorgt voor veel meer dreiging dan Diogo Jota. De ruimte tussen de linies worden nu wel goed benut en de passes komen weer aan. Het liverpool van de laatste weken is weer helemaal terug. Bovendien heeft Villarreal behoorlijk aan kracht ingeboet na de overrompelende eerste helft. De rollen zijn dan ook compleet omgedraaid. Tien minuten na rust raakt een afgeweken schot van Trent de bovenkant van de lat, een eerste waarschuwing voor de thuisploeg. In minuut 62 valt de verlossende aansluitingstreffer. Op aangeven van Salah loopt Fabinho, net geen buitenspel, de zestien in en haalt maar eens uit. De uiterst zwakke keeper Rulli ziet de bal door zijn benen het doel in gaan en de thuisfans zijn stil. Erop en erover nu en Diaz raakt eerst nog de buitenkant van de paal via een door Albiol getoucheerd schot. In de 68e minuut kan het ticket naar Parijs besteld gaan worden. De welgeteld eerste goede voorzet van Trent deze wedstrijd, ook nog met zijn linkerbeen, vindt het hoofd van de prima vrijgelopen Diaz, die opnieuw Rulli door de benen klopt. Ook de laatste uitwedstrijd in de CL zal winnend worden afgesloten doordat Mané de 2-3 binnen schiet. Hij vertrekt van eigen helft op een pass van Keita en loopt de opnieuw blunderende doelman voorbij en tikt met links de bal in het lege doel. Er volgen nog 4 wissels die verder geen invloed meer hebben. De buit is binnen en wat voor een comeback weer. De Mentality Monsters flikken het weer. De Yellow Submarine in Spanje is gezonken, die in Liverpool blijft altijd springlevend!

Na het laatste fluitsignaal is iedereen vervuld van vreugde omdat de CL finale nu voor de derde keer in vijf jaar bereikt is. Een prestatie van formaat, maar dat geldt voor het hele seizoen. Akelig is dat we het hoge niveau dat nu toch al een hele tijd behaald wordt ook nog normaal gaan vinden. Want eigenlijk is dit echt niet normaal. Alle finales die behaald kunnen worden behaald en nog altijd kans op het kampioenschap met in totaal nog maar 6 wedstrijden te gaan. Ongekend, onwerkelijk, buitenaards maar bovenal prachtig om nu een Liverpool fan te zijn. Voetbal tot een soort van kunstvorm transformeren, waanzinnig. En gelukkig lijkt door het bijtekenen van Jürgen Klopp tot medio 2026 de toekomst ook verzekerd van visie en oogstrelend voetbal. Laten we ervan genieten!