Verslag; Liverpool F.C. - Shrewsbury Town

Foto Verslag; Liverpool F.C. - Shrewsbury Town
wedstrijdverslag maandag, 10 jan 2022 // 09:44 uur

3E RONDE FA CUP

Verslag Liverpool-Shrewsbury Town 4-1, 9 januari 2022

Inmiddels in het nieuwe jaar dreigt dit seizoen toch vooral door externe factoren enigszins te kunnen ontsporen. Aan de ene kant uiteraard de talrijke Covid besmettingen binnen het Liverpool kamp; Trent is in ieder geval het volgende slachtoffer en waarschijnlijk zijn er nog meer de klos als ik de wedstrijdselectie zo bekijk. Het tweede grote probleem is het doorgaan van de AFCON Cup waardoor Sadio Mané, Mo Salah en Naby Keita in de maand januari niet inzetbaar zijn.

Jürgen Klopp en de FA Cup vormen samen bij lange na geen goed huwelijk, meer een soort verstandshuwelijk. Want Klopp kwam in zijn tijd bij Liverpool nooit verder dan de vijfde ronde. Twee jaar geleden kwamen we tegen hetzelfde Shrewsbury Town nog goed weg. Er was zelfs een replay en een eigen doelpunt voor nodig om toen een wedstrijd in de vierde ronde winnend te kunnen afsluiten. Dus oppassen voor onderschatting is geen overbodige luxe. Al staan “The Shrews” maar 15e in League Two, het derde niveau in Engeland.

Vandaag dus een mengeling van gevestigde namen en jeugdige talenten. Achterin enigszins vertrouwd met Kelleher, Robertson, van Dijk, Konaté en jonkie Bradley. Middenveld met Fabinho, Morton en Dixon-Bonner als verrassing. En dan de voorhoede: Jones, Woltman en Gordon! Dat is wel even iets anders dan de gebruikelijke drie of vier.

De eerste helft begint zoals verwacht met enorm veel balbezit voor Liverpool. De geel-blauwen houden vooral tegen in een 3-5-2 formatie. De bedoeling is met lange ballen op de Nigeriaanse topscorer Udoh gevaar te stichten. Liverpool speelt onwennig in een te laag tempo en met een voorhoede die nauwelijks gevaarlijk wordt. Ze doen allemaal hun uiterste best maar er komen maar weinig vloeiende aanvallen op de mat. En zo kan het geschieden dat bij één van de spaarzame uitbraken van Shrewsbury de verrassende 0-1 aangetekend wordt in de 27e minuut. Een afgemeten voorzet vanaf links van Ogbeta wordt simpel binnen getikt door Udoh in het doel aan de Anfield Road stand waarachter de Shrewsbury aanhang zit. Cupvoetbal op zijn best. Wederom stond het centrale verdedigingsduo van Dijk-Konaté niet goed opgesteld. Zij moeten nog meer automatismen in hun spel laten sluipen. Lang konden de gasten niet genieten van hun voorsprong want 7 minuten later werd de stand alweer gelijk getrokken door de pas 17-jarige Kaide Gordon. Goed voorbereidend werk van rechtsback Bradley zorgt ervoor dat Gordon in de zestien wordt aangespeeld, die vervolgens via een kleine kapbeweging de bal koeltjes met zijn sterke linker het doel in loodst. Tot overmaat van ramp voor Shrewsbury maakt centrale verdediger Ebanks-Landell op een even onbegrijpelijke als domme wijze hands in het strafschopgebied door een hoge voorzet met zijn hand weg te slaan voordat van Dijk kan koppen. Penalty in front of the Kop!! Wie o wie gaat deze bal opeisen nu zowel Milner als Salah er niet zijn? Fabinho dus. En hij schiet de bal onberispelijk in de linkerhoek 1 minuut voor de rust. Het had niet veel gescheeld of in de blessuretijd van de eerste helft was het toch nog gelijk geworden. De bal wordt uit een hoekschop door Kelleher weggestompt en de opnieuw ingebrachte bal wordt door Bowman met hoofd bijna tot in het doel verlengd.

In de rust wordt de onzichtbare spits Woltman vervangen door Takumi Minamino. Vlak na rust had het zomaar 3-1 kunnen staan door een inzet van Dixon-Bonner.De Slowaakse doelman blokte het van dichtbij ingeschoten harde schot met een waanzinnige reflex, iets wat me deed denken aan de legendarische redding van Dudek tegen Shevchenko in Istanbul 2005! In een verder vlakke en redelijk saaie tweede helft was het eigenlijk wachten dat Liverpool de wedstrijd op slot gooide. Dat gebeurde dan ook nadat Roberto Firmino halverwege de tweede helft mocht opdraven. In de 79e minuut zorgde hij voor de beslissing door op authentiek Braziliaanse wijze de 3-1 op het scorebord te brengen. Een prima combinatie tussen Fabinho en Bradley leverde een glijdende voorzet van laatstgenoemde op, die voor de voeten van Konaté belandde om gelijk op doel te knallen. Hij werd echter genoeg gehinderd dat hij de bal niet vol genoeg kon raken, maar dat kon niet verhinderen dat “Bobby” de bal met zijn rug naar doel aangespeeld kreeg. Op frivole intuïtie werd de bal met de rechterhak in de goal gedirigeerd. De Duitse rechtsbuiten Melkamu Frauendorf mocht zijn debuut maken door groeibriljant Gordon te vervangen. Anfield verzorgde een staande ovatie voor de doelpuntenmaker, mooi! Het slotakkoord was warempel weer voor Fabinho, die zijn tweede van de middag zou scoren. Twee keer scoren is geen alledaagse bezigheid voor de dynamische Braziliaan. In eerste instantie werd de vrije trap van invaller Tsimikas door Fabinho tegen een verdediger aan gekopt maar gelukkigerwijs viel de bal weer voor zijn voeten. Vanuit een toch wel moeilijke hoek wist hij de bal echt loeihard hoog in de touwen te rammen. Heerlijk einde van de wedstrijd waarvan we kort maar krachtig kunnen zeggen: job done!

De loting na de wedstrijd was ons gunstig gezind: Cardiff City thuis begin februari.

Tenslotte is het nu hopen dat de besmette spelers snel zonder naweeën weer hun opwachting kunnen maken en dat er misschien nog een leuke voorspeler gehaald kan worden want daar is de spoeling erg dun op dit moment.

YNWA

Verslag; Edwin Schrijnemaekers.

Deel dit op social media Bekijk gerelateerde items