wedstrijdverslag zaterdag, 17 okt 2020 // 20:21 uur

Everton - Liverpool (1-1) 2-2
Mané 3', Keane 19', Salah 72', Calvert-Lewin 81'.

Liverpool FC wint van Everton, maar verliest van arbitrage.
In een zeer aantrekkelijk duel heeft Liverpool de punten in de Merseyside Derby gedeeld met Everton. Onze favorieten waren nadrukkelijk de betere partij maar werden door een aantal nadelige arbitrale beslissingen uiteindelijk niet de winnaars van deze wedstrijd.

De eerste misser van groot belang noteerden we al na amper vijf minuten. De stand op Goodison Park was toen al 0-1 voor de Reds omdat Sadio Mané een strakke voorzet van Andrew Robertson langs doelman Pickford in het dak van het doel had geschoten. Voor de thuisclub zich kon herstellen kwam van Dijk in scoringskans. Pickford wierp zich naar voren en torpedeerde daarmee van Dijk. Het werd een VAR momentje waarvan de uitslag onbegrijpelijke genoeg niet leidde tot de logische strafschop, laat staan een rode kaart voor Pickford. Het werd een sisser voor Everton. Niet voor van Dijk, want die moest er geblesseerd van af. En ook dat bleef niet zonder gevolgen….
Al met al was er na 5 minuten Everton – Liverpool al meer voorgevallen dan bij een gehele gemiddelde wedstrijd in Italie. Liverpool startte furieus en legde Everton in de openingsfase haar wil op. Gomez kwam er in voor van Dijk en mocht met Matip het centrum proberen dicht te houden. Daar was in het eerste kwart weinig voor nodig want de Reds probeerden het karwei vlot naar zich toe te trekken. Zo kopte Firmino maar net over op een voorzet van Andrew Robertson, die overigens van James Rodriguez alle vrijheid kreeg om zijn aanvallende aspiraties te botvieren. Totaal onverwachts was het toch Everton dat langszij kwam. Eerst was er nog een poging van rechts die Adrian onschadelijk maakte, echter kort daarna  slingerde James een hoekschop in het rode strafschopgebied, en waar van Dijk normaliter heer en meester is kwam nu niemand voldoende van de grond om Keane het koppen te beletten. Ook doelman Adrian had niet de gehoopte reactie, raakte de bal nog wel maar onvoldoende om de 1-1 tegen te houden.
Het tweede deel van de eerste helft was volledig in handen van Liverpool. Kansen op treffers ontstonden er o.m. voor Mohammed Salah, die op een assist van Mané een rollertje produceerde, Alexander Arnold die een vrije trap in de korte hoek door Pickford gekeerd zag, en Thiago en Mané die naast mikten. Met een balbezit van 57 % was duidelijk dat onze favorieten het heft in handen hadden.

Direct na de pauze onderstreepte aanvoerder Henderson de bedoelingen van de Reds. Zijn poging verdween echter over de deklat. Het werd een periode waarin ook Everton zich enkele malen voor het doel van Adrian meldde. Zo zaaide een voorzet van Digne wat paniek in de rode verdediging, echter kon Calvert Lewin niet beslissend afdrukken door ingrijpen van Adrian. Ook na een voorzet van James kon de spits niet scoren, hij mikte op de buitenkant van de paal.
Ook Liverpool bleef de aanval zoeken en had na 72 minuten succes. Yerry Mina werkte een voorzet van rechts slecht weg waardoor Mohammed Salah in vrije positie kon uithalen. De Egyptenaar vond de verre hoek achter Pickford. In de aansluitende minuten hield de keeper, die dus al lang niet meer op het veld had mogen staan zijn team in de wedstrijd. Bij voorbeeld op een knappe kopstoot van Matip en een poging van Firmino.
Na 80 minuten viel het doelpunt toch weer aan de andere kant. Trent Alexander Arnold haalde de voorzet van James er niet uit en het duo Gomez/Robertson kwam niet van de grond om Calvert Lewin het koppen te beletten. Tegendraads van de voorzet viel de 2-2 achter de nu kansloze Adrian. Liverpool toog onmiddellijk weer ten aanval. Pickford kwam daarbij eenmaal prima uit om Mané af te stoppen. Het vasthouden van een punt bracht enkele Evertonians er toe over de grens te gaan en Richarlison mocht als gevolg daarvan voortijdig inrukken. Klopp bracht Wijnaldum alsnog voor een paar minuten.  Met 11 tegen 10 drukte Liverpool door naar de 3-2 zege, toen Henderson een strakke voorzet van Mané via de handen van Pickford tegen de touwen werkte. Maar toen was er andermaal de arbitrage. Dit keer niet de scheidsrechter zelf, maar de VAR. Diezelfde VAR die zich stil hield na 5 minuten bij de foute inschatting van Michael Oliver. De VAR had nu minutenlang nodig om te milimeteren en centimeteren. En besliste vervolgens weer nadelig voor LFC.

Onze jongens wonnen van Everton, maar verloren van de arbitrage.