Arsenal - Liverpool

Foto Arsenal - Liverpool
wedstrijdverslag zondag, 30 aug 2020 // 11:53 uur
 
Arsenal - Liverpool (1-0) 1-1 (Aubameyang 12', Minamino 73') Penalties: 5-4
 

 

De Community Shield is de traditionele opening van het nieuwe seizoen tussen de kampioen van Engeland en de winnaar van de FA Cup. Beide ploegen hebben een korte aanloop gehad naar deze wedstrijd waarin Liverpool nog twee oefenduels heeft gespeeld in Oostenrijk met wisselend succes. Arsenal heeft een kortere aanlooptijd gehad. Zij hebben nog lang doorgespeeld ook om de FA Cup te kunnen winnen. Na een korte vakantie zijn daar de trainingen nog niet zo lang geleden hervat en was er een oefenpotje tegen MK Dons. Oorspronkelijk was het de bedoeling om tijdens dit duel publiek toe te laten. Weliswaar beperkt in aantal, maar toch. Bij andere sportevenementen werd publiek toegelaten maar na een plotselinge stijging van het aantal besmettingen werd besloten dat deze wedstrijd zonder publiek wordt gespeeld. 

Na wat aftasten van beide ploegen is de eerste kans voor Liverpool. Wijnaldum wordt gevloerd door Luiz en een vrije trap volgt. Milner neemt het en Virgil schiet raak als de bal voor zijn voeten beland, maar hij staat helaas buitenspel. En zo blijft het na 5 minuten nog 0-0. Na 10 minuten krijgt Milner de bal aangespeeld over de flank van Williams, maar zijn kopbal gaat over. Minuutje later valt de bal aan de andere kant. Xhaka zet voor op Aubemeyang die Williams gemakkelijk van zich afschudt en onhoudbaar in knalt. Eigenlijk de eerste kans voor Arsenal. Maar eerlijk is eerlijk. Wel een heel mooi doelpunt. In de 17e minuut laat Allison zijn klasse zien. Tekort terugspelen op het middenveld houdt balverlies in en Arsenal komt er bliksemsnel uit. Het schot van Nketiah wordt gepareerd door Allison, maar dat zag er slordig uit van de kant van Liverpool. Arsenal oogt wat scherper dan Liverpool en vooral verdedigend staat het goed opgesteld. Liverpool valt wel aan, maar het leidt niet echt tot kansen. Milner neemt als aanvoerder een leidende rol op zich en maakt her en der wat overtredinkjes om te laten zien dat het wel wat feller kan en mag. In de 26e minuut worden Williams en Gomez gedold door Nketiah, maar gelukkig heeft die zijn vizier niet zo scherp staan als Aubemeyang en hij jaagt de bal ongecontroleerd over het doel van Allison. Een kwartiertje voor de rust wordt Mané gevloerd door Bellerin. Een lichte overtreding, maar wel in het strafschopgebied. Daar had de bal op de stip gekund maar het gebeurt niet. Mané heeft een moeilijke middag tegen Holding die heel goed staat te verdedigen. Een mooie voorzet van Robbo wordt helaas door niemand binnen gewerkt. Salah komt te laat. Overigens ontstaat de voorzet nadat Mané de bal over de lijn weg lijkt te halen en zijn aanval voortzet. Er is wel druk en pressing en het meeste balbezit, maar het gaat in een te laag tempo. Robertson laat zien hoe het wel moet. Zijn voorzetten zijn nog niet van het bekende niveau, maar hij probeert er in ieder geval gevaar mee voor gevaar te zorgen. Arsenal houdt zich nu vooral bezig met verdedigen. In de 40e minuut slingert Robbo de bal nog maar eens voor. Firmino kan er niet bij, Mané schampt hem en daardoor kan van Dijk niet meer bij de bal. Maar dit was eindelijk weer eens een kansje op de gelijkmaker. Vlak voor de rust is het toch weer Arsenal dat aanzet. Mané wordt gepoort door Bellerin en de aanval die eruit voortvloeit eindigt met een gekraakt schot en een hoekschop voor Arsenal. Conclusie eerste helft. Arsenal heeft de mindere kansen, maar de kansen die ze krijgen zijn gevaarlijker dan die van Liverpool. Kijken of Klopp wat wissels in gaat brengen. Salah en Firmino hebben een snipperdag en Mané wil wel, maar wordt uitstekend uit de wedstrijd gehouden. Ruststand 0-1. 

De tweede helft begint verrassend genoeg zonder wissels. Het is Liverpool wederom die de aanval zoekt. Het lijkt er op dat Wijnaldum dichter bij de drie aanvallers is gaan spelen om zo meer pressing te kunnen spelen. Arsenal loert op de counter. Firmino probeert het eens van afstand maar de bal krult naast het doel. In de tegenaanval staat Aubemeyang weer eens helemaal vrij omdat Williams in geen velden of wegen te zien is. Gelukkig kiest hij deze keer voor een voorzet die tot niets leidt. Uit een hoekschop krijgt van Dijk de bal achter op zijn hoofd en de bal gaat over de achterlijn. Daarna gaat diezelfde Van Dijk aanvallend in de fout en Aubemeyang kan er vandoor. Het leidt gelukkig ook tot niets. Mané krijgt de volgende kans. Robertson geeft voor en Mané sprint weg tussen twee verdedigers door maar stuit op de doelman. Waarschijnlijk was dit de beste kans voor Liverpool tot nu toe. Liverpool zet de druk er nog eens op en Millie pakt een gele kaart. Niet verbazingwekkend overigens. Liverpool brengt Minamino en Keita voor Williams en Milner. Gomez gaat naar de rechtsback positie en Fabinho komt naast van Dijk te staan. Keita probeert het meteen van afstand maar het is een afzwaaier. De wissels hebben niet direct het gewenste effect. De druk neemt juist af in plaats van toe. In de 67e minuut is het Minamino die het probeert maar zijn schot beland in de armen van de doelman. Een minuutje later schiet Saka met Wijnaldum in de buurt in. Allison pakt de bal achter de lijn, maar die was sowieso naast gegaan, dus krijgt Arsenal een corner die tot niets leidt. Twintig minuten voor tijd wordt Minamino ondersteboven gelopen maar de vrije trap wordt net weggehaald voordat van Dijk kan inkoppen. En dan is het Minamino zelf die in de 73e minuut zijn eerste Liverpool doelpunt maakt. Uit de kluts valt de bal voor zijn voeten en hij scoort. Een echt flipperkast doelpunt. De VAR wil nog even weten of Salah de bal niet op de arm heeft gekregen voordat Minamino binnen schiet, maar de goal staat. Eindelijk een doelpunt voor de Japanner. Liverpool zet direct door. Het gaat een tandje omhoog qua tempo en het lijkt erop dat Liverpool het af wil maken voordat er strafschoppen komen. Arsenal probeert te ontregelen en het tempo wat uit de wedstrijd te halen. Na 80 minuten krijgt Mané een hele grote kans na een voorzet van Robertson. Maar hij stuit wederom op de doelman van Arsenal. Klopp brengt Jones voor Firmino. Arsenal kruipt nu toch ook uit zijn schulp en probeert vlak voor tijd nog wat te forceren. En zo kruipen we richting de strafschoppen. Brewster mag dan toch ook nog even meedoen. In de blessuretijd valt hij in voor Wijnaldum.  

Na strafschoppen van Salah en Fabinho staat het 2-2 als diezelfde Brewster mag aanleggen. Op zich een prima strafschop, maar de bal beland op de bovenlat. Minamino neemt zijn strafschop uitstekend en bij 3-4 in het voordeel van Arsenal is het Jones die mag aanleggen. Doelman Martinez probeert hem met praten af te leiden, maar de jonge Jones neemt zijn strafschop uitstekend en de bal kruipt met veel effect langs de binnenkant van de paal, 4-4. En zoals een jonge scouser behoort te zijn gooit hij wat verwensingen richting de keeper van Arsenal. Goed om te zien, dat de jonkies hun verantwoording durven te nemen. Aubemeyang is de laatste die aan mag leggen en de kans dat die mist is gering. Dat doet hij dan ook niet en de eerste prijs van het seizoen gaat naar de tegenstander.  

 Conclusie. Een eerste helft in een veel te gezapig tempo. Onze drie aanvallers hebben we vrijwel niet gezien. Minamino laat eindelijk zien waarom hij is gehaald en de jonkies durven er te staan als er om wordt gevraagd. Nu maar hopen dat Brewster bij de selectie blijft en niet wordt verhuurd. Er is nog veel werk te doen. Next match. Leeds United op Anfield. Dan begint het nieuwe seizoen pas echt. 

Stadion: Wembley Stadion
Scheidsrechter: Andre Marriner
Liverpool: Allison, Williams (Minamino 59'), Gomez, van Dijk, Robertson, Fabinho, Milner (Keïta 60'), Wijnaldum (Brewster 92'), Mané, Salah en Firmino (Jones 83'). 
Arsenal: Martinez, Luiz, Holding, Tierney (Kolasinac 83'), Maitland-Niles, Bellerin (Soares 59'), Xhaka, Elneny, Saka (Wollock 82'), Aubemeyang en Nketiah (Nelson 82'). 
Gele kaarten: Milner 57'.

 

Verslag: René Weerheijm 

Deel dit op social media Bekijk gerelateerde items