Wedstrijdverslag Tottenham Hotspur- Liverpool

wedstrijdverslag zondag, 12 jan 2020 // 12:59 uur

Tottenham Hotspur - Liverpool (0-1) 0-1 (Firmino 37')

Dit was het eerste treffen tussen Liverpool en het 'nieuwe' Tottenham onder leiding van Jose Mourinho. Van te voren was het verloop van de wedstrijd moeilijk te voorspellen. Hoe zou Jose met zijn spelersmateriaal het elftal van Jurgen ontregelen? Zijn voorganger, Mauricio Pochettino, wist het met snel aanvallend voetbal Liverpool regelmatig lastig te maken in voorgaande wedstrijden.

Tottenham begon de wedstrijd met drie verdedigers en twee aanvallers, om zo het middenveld met vijf man te bezetten. Liverpool trad in de vertrouwde 433 opstelling aan, met een opvallende basisplaats voor Oxlaide-Chamberlain. De thuisploeg gaat vanaf de aftrap vol in de aanval. Dit resulteert al in de tweede minuut tot een corner voor Tottenham. Deze hoekschop wordt matig uitverdedigd en de afvallende bal is telkens voor Spurs en is het spannend voor het doel van Alisson. Maar dan weet Robertson plots de bal te veroveren en via Oxlaide-Chamberlain is Firmino er snel uit. Met een knap balletje achter zijn standbeen weet hij de verdeiging zoek te spelen en plaatst de bal in de verre hoek. Helaas weet Tanganga zich in de baan van het schot te werpen. Dan haalt Oxlaide-Chamberlain uit, maar raakt de paal. In de uitbraak die volgt, zit Gomez er even naast en krijgt Moura de bal. De aanvaller besluit aan de wandel te gaan en dribbelt zich voor de goal van Alisson, maar hij schiet huizenhoog over. De eerste vijf minuten van de wedstrijd zitten erop. Wat een wedstrijd nu al. De volgende grote kans is voor Son. Deze keer zit Henderson er even naast en de aanvaller is er vandoor. Ook Son is zelfzuchtig en schiet uiteindelijk naast het doel. Even later is het Alli die namens de thuisploeg op het doel van Liverpool mag schieten. Gelukkig schiet de bal over het doel. Het is dan even wachten op de volgende grote mogelijkheid. In de 22ste minuut krijgt Liverpool een corner. Via Henderson krijgt van Dijk de kans om vrij binnen te koppen. Maar de bal gaat recht in de handen van keeper Gazzaniga. Tien minuten later spelen Robertson, Salah en Firmino de defensie van de thuisploeg open en de bal eindigt bij Mané binnen de zestien. Met een volley schiet hij de bal met een stuit naast het doel. Nu houdt Liverpool de druk er vol op. Vanuit een discutabele inworp weet Henderson de bal bij Salah in de 16 te krijgen, door zijn hoofd risicovol tegen de bal te zetten. Salah passed op Firmino en de valse spits opent en haalt uit. De voorsprong is daar! Spurs is het dan even helemaal kwijt en na gestuntel met de bal is Salah er vandoor. De bal verdwijnt aan de verkeerde kant van de paal. In blessure tijd krijgt Moura nog een kansje vanuit een corner, maar kopt over. En zo eindigt de eerste helft in een 1-0 voorsprong voor de bezoekers.

In de tweede helft is de eerste kans voor Spurs. Na goed druk zetten op de bal is het Moura die uithaald op het doel van Alisson. De bal suist ruim naast. Even later is aan de andere kant van het veld Alexander-Arnold gevaarlijk. Helaas raakt hij de bal kompleet verkeerd. Vlak voordat het hele uur op de wedstrijdklok verstreken is grijpt van Dijk belangrijk in op een grote kans voor Alli. In de rebound valt de bal voor de voeten van Aurier. Zijn inzet wordt gepakt door doelman Alisson. Vervolgens is Liverpool er weer vandoor. Een een-tweetje tussen Firmino en Salah zorgt voor spanning. Maar de bal eindigt recht in de handen van de doelman van de thuisploeg. Dan is het weer de beurt voor Spurs. Son schiet op het doel, maar Oxlaide-Chamberlain zit er dit maal goed tussen. Aan de andere kant zijn het dan Robertson en Tanganga die hard strijden om de bal en beiden gaan tegen de vlakte. Het spel gaat ondertussen gewoon verder en Mané krijgt de bal knap rchting het doel. De redding van doelman is misschien nog knapper. Met 1 hand keert hij de inzet en blijft het 0-1. Nadat Wijnaldum de bal verspeelt is het Son die de gelijkmaker moet maken. De 100% kans wordt gelukkig huizenhoog overgeschoten. Nu houdt Spurs de druk er vol op. Met nog tien minuten te spelen is het Lo Chelso die hard en laag mag voorzetten. Er is niemand die de bal weet te raken. Vervolgens is Lo Chelso de grote kanshebber om te scoren, nadat Aurier de bal bij de twee neerlegt, schiet hij voorlangs. Kort daarna is het Lamela met een schot uit de tweede lijn. Maar dan staat daar altijd nog Alisson. Het blijft spannend. De ingebrachte Origi krijgt nog een schotkans namens Liverpool. Nu is het de doelman van de thuisploeg die de bal stevig in handen heeft. In blessuretijd is de laatste kans voor Son. Wederom een afstandsschot, maar daar wordt Alisson echt niet door verrast en zo eindigt de wedstrijd in 0-1.

Wat een geweldige wedstrijd weer tussen deze twee clubs. Waar Liverpool uit ging van eigen kracht, was het Tottenham dat toch behoorlijk gevaarlijk was. Een typische Mourinho-ploeg. Leunen op de verdediging en de tegenstander het werk laten doen, om vervolgens vliegensvlug op de counter te spelen. Het deed een beetje denken aan zijn Inter Milan, waar hij met Wesley Sneijder ooit de Champions League won.

Tottenham Hotspur: Gazzaniga, Sanchez, Alderweireld, Tanganga, Aurier, Erikson (Lo Chelso 69'), Winks, Alli, Rose (Lamela 69'), Son, Moura.
Liverpool: Alisson, Alexander-Arnold, Gomez, van Dijk, Robertson, Wijnaldum, Henderson, Oxlaide-Chamberlain (Lallana 61'), Salah (Shaqiri 91'), Firmino, Mané (Origi 81').
Gele kaarten: Gomez 23', Oxlade-Chamberlain 39'.
Toeschouwers: 61.023