Verslag; Liverpool F.C. - RC Genk

Foto Verslag; Liverpool F.C. - RC Genk
algemeen woensdag, 06 nov 2019 // 11:05 uur

Liverpool – Genk

De 4e wedstrijd in het miljoenenbal is thuis tegen Genk. Als Napoli wint en Liverpool weet thuis Genk te verslaan, dan ben je met nog 2 wedstrijden op het programma wel heel dicht bij de achtste finales. Genk heeft de hele club meegenomen op schoolreisje inclusief de geblesseerden, koffiejuffrouw en de schoonmaakploeg want je komt waarschijnlijk als Genk maar een keer in je leven op Anfield. Liverpool hinkt op 2 gedachten. Zondag City en dat betekent minder risico nemen en sommige spelers op de bank laten beginnen. Liverpool begint uiteraard in een 4-3-3 formatie, met achterin Allisson, Alexander-Arnold, Gomez, van Dijk en Milner. Op het midden Wijnaldum, Fabinho en Keita. Voorin Oxlade-Chamberlain, Salah en Origi. Firmino, Mané en Robertson zitten wel op de bank. Daar is ook een plek ingeruimd voor Curtis Jones. Genk speelt in een 3-5-1-1 opstelling. De bedoeling is duidelijk. Genk trapt af, Liverpool neemt over en valt aan. Er gaan 13 minuten voorbij zonder noemenswaardige dingen op het veld. Maar ineens ligt de bal na 14 minuten in het mandje. De bal gaat via Keita, Milner, Origi opnieuw naar Milner, die geen buitenspel staat en van links voorgeeft waar de bal via het bovenbeen van een Genk verdediger bij de vrijstaande Wijnaldum komt die met een wippertje over de keeper hoog in het dak van het doel inschiet. Keeper kansloos. En zo gebeurde er eigenlijk niets tot aan dit doelpunt maar staat het wel 1-0. Salzburg neemt intussen de voorsprong in en tegen Napoli. Op Anfield gaan we gewoon verder met aanvallen. Genk verdedigd ondanks de achterstand en loert waarschijnlijk op de counter. Na 21 minuten gaat Salah er vandoor en word neergelegd op het randje van het strafschopgebied. De vrije trap leidt tot niets en Genk probeert te counteren. Liverpool verovert echter snel de bal en Keita vindt twee keer de keeper op zijn weg met 2 schoten op rij. Het tempo gaat omhoog aan de kant van de thuisploeg. Vooral Salah blijft voorin jagen op alles wat een wit shirt draagt. Na 34 minuten is het even schrikken als the Ox neergaat en even blijft liggen. Gelukkig blijkt er niets aan de hand te zijn. Het was overigens geen overtreding, de bal werd gespeeld. Na 35 minuten gaat Salah weer eens voor eigen succes en schiet de bal voorlangs. Zonde want Wijnaldum stond in kansrijke positie. Twee minuten later geeft Salah wel voor maar voordat Origi kan inkoppen is het Genk dat de bal tot hoekschop verwerkt. Bij zijn derde poging maakt Salah een overtreding, maar hij is wel nadrukkelijk aanwezig. En dan gebeurt er iets wat niemand verwacht. Alexander Arnold verwerkt een voorschot van Genk tot hoekschop en die wordt snoeihard ingekopt door Samatta. Dit was zo’n beetje de eerste kans. 1-1. Genk zet meteen druk. Heynen probeert het van afstand en Genk komt zelfs bijna op voorsprong. Liverpool krijgt ook nog een kans maar Origi schiet voorlangs en zo lijkt het alsof het venijn in de staart zit. Napoli heeft inmiddels de gelijkmaker gemaakt. Er rest nog een corner voordat we gaan rusten. De bal wordt weggekopt, teruggekopt en van Dijk krijgt zowaar een kopkans maar de bal gaat naast. Ruststand 1-1. Zo is het een eenzijdige wedstrijd met een ploeg die aanvalt, maar een tegenstander die aardig kan combineren en counteren.

Dan moet het maar in de tweede helft. Geen wissels en Liverpool gaat gewoon weer aanvallen. Deze keer richting de Kop. Mané en Firmino beginnen zich warm te lopen en dat is voor Origi een teken om zich te laten zien. Zijn schot van afstand is hard en draait naar binnen maar kan worden weggetikt door de keeper. Dat was een serieuze kans. Genk speelt inmiddels richting zijn eigen aanhang en het lijkt erop dat ze wat meer aan aanvallen willen gaan denken. Misschien krijgen we nu een meer open wedstrijd. Liverpool begint te pressen. Origi geeft de bal voor van rechts en via Fabinho en Salah komt de bal bij Oxlade Chamberlain die wegdraait van zijn tegenstander en hard inschiet. 53e minuut, 2-1. Zes minuten later draait Salah goed weg bij zijn tegenstander, maar in plaats van af te geven op Oxlade Chamberlain schuift hij de bal veel te zacht in de handen van de keeper. Toch jammer dat zo’n fantastische voetballer soms zo vaak voor eigen succes gaat. Liverpool zet de druk erop en hoewel de verdediging van Genk onder druk staat en het wachten is op de derde goal moet men blijven oppassen voor de counter. Liverpool blijft het doel van Genk nu bestoken met aanvallen en blijft verdedigend goed opletten door heel snel de counters eruit te halen. Zo gaan we richting de 70 minuten als Salah besluit wel eens de bal af te spelen op Oxlade Chamberlain, maar nu is zijn schot te zacht om de keeper te verontrusten. Klopp heeft genoeg gezien en gaat wisselen. 73e minuut. Keita en Oxlade Chamberlain eruit, Robertson en Mané erbij. 10 minuten voor het einde krijgt Genk een dot van een kans. Gelukkig staat Allison in de goal om het schot te keren maar daar stond iemand ineens volledig vrij om uit te halen. Genk gaat nu voor de gelijkmaker. Hopelijk komen daardoor kansen aan de andere kant, want de wissels hebben nog niet tot het gewenste resultaat geleid. Liverpool maakt het zichzelf niet makkelijk en 5 minuten voor tijd is het weer Allison die zich laat gelden door een afstandsschot onschadelijk te maken. Genk gaat er nu vol voor, ze hebben niets te verliezen. Liverpool moet oppassen voor de gelijkmaker of hopen op een geslaagde counter nu er meer ruimte gaat komen. Klopp brengt ook Firmino nog voor Origi. De 3 minuten extra tijd worden uitgespeeld. Wederom geen grootse wedstrijd van Liverpool, maar met 3 punten in de pocket en een gelijkspel bij Napoli tegen Salzburg staat Liverpool ook hier bovenaan in de poule.

Verslag: René Weerheijm