Real Madrid pakt trilogie in finale tegen Liverpool

algemeen zaterdag, 26 mei 2018 // 22:45 uur

Real Madrid heeft voor het derde jaar op rij de Champions League gewonnen. In de finale werd Liverpool met 2-1 verslagen, met dank aan een blunderende Karius en uitblinkende Bale.

Met de gedachte van 'never change a winning team' stuurde trainer Zinédine Zidane dezelfde basiself het veld in als de gewonnen Champions League-finale van vorig seizoen. Juventus werd toen met 4-1 verslagen. Van gewenning was in de openingsfase nog geen sprake, Liverpool pakte het initiatief in Kiev.

Beide ploegen moesten nog voor rust noodgedwongen een wissel doorvoeren. Mohamed Salah (Liverpool) en Dani Carvajal (Real Madrid) werden geblesseerd naar de kant gehaald. Doelpunten leverden de eerste helft niet op.

De laatste keer dat Real Madrid niet scoorde in een Europese finale was tegen Liverpool: 0-1 in 1981. Dat overkwam de club deze editie niet opnieuw, mede met dank aan Liverpool-doelman Loris Karius. Hij gooide de bal tegen de voet van Karim Benzema aan, waarna de bal tergend langzaam in het lege doel rolde.

Via Sadio Mané herstelde Liverpool al na een paar minuten de fout van de doelman. Uit een hoekschop tikte hij van dichtbij de gelijkmaker binnen. The Reds versterkten daarmee hun eigen eigen Champions League-record dat dit seizoen werd behaald. Het was het 47ste doelpunt van Liverpool, geen ploeg maakte er ooit meer.

• Liverpool: 47 in 15 duels (2017/2018)
  • Barcelona: 45 in 16 duels (1999/2000
  • Real Madrid: 41 in 13 duels (2013/2014)
  • Manchester United: 37 in 16 duels (2002/2003)
  • Real Madrid: 36 in 13 duels (2016/2017)

Bale maakt het verschil
Invaller Gareth Bale maakte het verschil tussen beide ploegen. De Welshman pakte met een onwaarschijnlijke omhaal de voorsprong voor Real Madrid: 2-1. Hij stond pas 122 seconden binnen de lijnen en verraste uit een voorzet van Marcelo de doelman van Liverpool.

De beslissing kwam even later ook via de voet van Bale, maar daarbij moet opnieuw grote dank naar Karius. De doelman kreeg zijn handen niet goed achter de bal, waardoor de koers richting het doel onveranderd bleef. De 3-1 betekende de beslissing en de eindstand.

Real Madrid piekt in Europa
Ondanks het teleurstellende seizoen in de Spaanse competitie piekten de Madrilenen wel in Europa. De Champions League werd voor de derde keer op rij gewonnen, waarmee het eigen record extra kracht werd bijgezet. De titel verdedigen lukte nog geen enkele andere club, maar Real Madrid doet het twee jaar op rij.

De voorloper van de Champions League, de Europa Cup I, werd wel al eerder drie keer op rij gewonnen. Ajax (1971-1973) en Bayern München (1974-1976) voltooiden al eerder de trilogie. Zidane is wel de enige trainer die alle drie de gewonnen bekers de leiding had.