Liverpool geeft Roma pak slaag en evenaart Ajax

algemeen dinsdag, 24 apr 2018 // 22:36 uur

Liverpool FC heeft een flinke stap gezet naar de finale van de Champions League. In de heenwedstrijd van de halve eindstrijd won het op Anfield met 5-2 van AS Roma. De ploeg van Jürgen Klopp dankte vooral een fenomenale Mohamed Salah, die tweemaal scoorde en tweemaal aangever was. De laatste keer dat een ploeg vijf treffers maakte in de halve finale van het grootste Europese toernooi was in het seizoen 1994/1995 toen Ajax eveneens met 5-2 wist te winnen van Bayern München.

Liverpool, waar Virgil van Dijk in de basis startte en Georginio Wijnaldum na achttien minuten binnen de lijnen werd gebracht, had in het eerste bedrijf het betere van het spel en kreeg daarmee ook de grootste kansen. Sadio Mané had echter zijn vizier niet op scherp staan. Een kleine tien minuten voor rust kwam toch de voorsprong, door een geweldige treffer van Salah. De Egyptenaar scoorde voor het vijfde opeenvolgende duel in het miljardenbal, waarmee hij het clubrecord van Steven Gerrard evenaarde. Vlak voor rust maakte hij ook de 2-0.

De ploeg van Kevin Strootman had weinig in te brengen tegen Liverpool. Bovendien kregen de Romeinen voor de 27e opeenvolgende uitwedstrijd een tegentreffer. Dat is de een-na-langste reeks in de geschiedenis van het miljardenbal. Alleen Celtic deed het tussen 2001 en 2016 met dertig duels op rij slechter. Na de onderbreking kreeg AS Roma nog een aantal klappen te verduren, toen Mané en Robert Firmino beiden van dichtbij raakschoten, allebei op aangeven van Salah, terwijl Firmino uit een corner ook de 5-0 binnen knikte.

Daarmee leek het tweeluik beslist al na een kleine zeventig minuten beslist, maar AS Roma vocht zich nog enigszins terug. Tien minuten voor het eindsignaal maakte Edin Džeko de 5-1, waarna Diego Perotti vanaf de penaltystip de eindstand bepaalde. Volgende week woensdag 2 mei is de return in Italië. AS Roma moet nagenoeg eenzelfde stunt als tegen FC Barcelona in de return van de kwartfinale zien te flikken om de finale in het NSK Olimpiejsky stadion in Kiev te bereiken.